Cik-anne Friend

Friday, October 19, 2012

Part 1 - Seoul,South Korea


An-nyeong-ha-se-yo “안녕하세요. ” uols !

First time Cik-anne and Mr hubby menjejaki Seoul.Segala persiapan ala kadar jer.Percutian kali ini memang di rancang oleh  Mr hubby  khusus untuk isterinya, sape lagi kalau bukan Cik-anne nie.

FYI, yang belum pernah ke sana, South Korea terletak tak jauh dari Japan, so kalu ada Ferry, boleh la singgah ke Fukuoka, Japan..:P



Sebenarnya dah lame Cik-anne berangan angan nak ke Pulau Nami.Nak tengok apa yang best sangat tempat  tu.Alhamdulilah permintaan  Cik-anne  di turutkan oleh  Mr hubby .Tq yer My darling!!! Segala perbelanjaan di tanggung oleh  Mr hubby ..Itu yang paling best!!!! Sukeeeee.....hihihi 

Kat Airport LCCT....Macam biasa, weols memilih Air Asia X sebagai pengangkutan rasmi ke Seoul. :D

Sempat Cik-anne bergambar dengan Girl Generation..hehehe

 Penerbangan ke Incheon mengambil masa lebih kurang 6 jam dan weols tiba di airport Incheon pada jam 10 malam.Suasana di Incheon sama seperti di KLIA.
 
 
Gambar atas : Sekitar airport Incheon / Aiport Limo / Tour Guide

Weols sampai lebih kurang jam 10.00pm ikut jam Korea. Beza waktu satu jam awal dari Malaysia.Weols mengunakan tour guide student Malaysia yang belajar di sana.Sampai di airport weols tak menghadapi banyak masalah.Imigresen kat sini semuanya tak banyak songeh.Uols tak payah nak risau lah. Alhamdulillah, setelah selesai urusan Imigresen, weols mengambil bagasi dan terus ke arrival hall.

Tour guide weols dah menunggu di arrival hall.Haddie adalah salah seorang tour guide yang akan membawa weols tour di Seoul..Si Haddie nie pun muka dah ala-ala Korea kan!! Puteh melepak kulitnya...Sape2 yang rasa nak kulit puteh tu apa kata menetap jer kat sini..Weols booking mereka sebulan awal sebelum pergi. Kalau uols nak gunakan khidmat mereka leh la jenguk Travelkorea. Hafis and Haddie nie dah lame di sane, so selok belok tempat tu mereka dah tahu.

Dari airport ke Open Guesthouse, perjalanan mengambil masa lebih kurang satu setengah jam.Tiket bas untuk dua orang KRW30,000. Aktiviti weols dalam bas, tak lain tak bukan... Zzzzzzzzz.



Open Guest House (Gambar owner) 

Living Hall...luaskan

Banyak buku2 rujukan seperti Lonely planet & pamplets utk tourist.

Freezer nie weols kongsi ramai2...tapi kena label nama masing2...:)

Lepas gunakan, sila basuh oke...


Kawasan luar guesthouse weols...sejukkk

Kawasan berbukit di jadikan penempatan mereka


Jalan tu menuju bawah tanah...ada banyak bilik kat bawah tu...


So ikut pada schedual weols, first sekali pi melawat War museum, pastu jalan-jalan and lunch kat Itewon last ke Lotterworld Theme Park..



Date : April 2012
Loc : Seoul
Weather : End of Winter
Temp : 12-4 Deg C
Transport : Subway train

Uols kena terrer baca Seoul subway map nie..baru senang nak gerak kemana-mana...betul tak? 

Tu la Tour guide weols untuk hari pertama di Seoul...student Master dari Mongolia...(lupa lah nama dia, huhu)

Menjamah breakfast yg dibawa oleh tour guide...simple breakfast jer...:) Dalam kedinginan pagi, memang best hirup kopi or tea kannn...

Kalau ikut schedule hari pertama melawat War Memorial , makan tengahari di Itaewon dan terus ke Lotterworld Theme Park.Dari Hangsung Universiti station  weols beli tiket train untuk ke Samgakji station.

5 minute walk from Samgakji Station of no. 4, 6 line (Exit 12)..

Inilah War Memorial of Korea...

Kanak-kanak tadika pun wat lawatan kat sini.Aik macam Cik-anne lak teacher!!, comel-comel budak-budak nie.Pipi semuanya gebu-gebu uols...

War Memorial of Korea is located in Yongsan-dong, Yongsan-gu, Seoul, South Korea. It opened in 1994 on the former site of the army headquarters to exhibit and memorialize the Military history of Korea.


Kat sini uols leh tenguk banyak kapal terbang perang , meriam  dan banyak lagi kapal-kapal besar.Kawasan nya pun cukup luas, letih juga la kaki nie.Nasib baik cuaca tak panas, idak la cik-anne berpeluh-peluh..

The PKM-357 National Security Exhibition Pavilion

Kapal perang K-I Tank


Askar-askar yang telah berjuang di medan perang..

  Statue of brothers
Kisah adik beradik yang terpisah dan berjumpa semula di medan perang.Si abang berjuang untuk Korea Selatan manakala si adik berjuang untuk Korea Utara.

Sebelum balik cik-anne sempat lagi Cik-anne pose..hik3




Cik-anne
-Ceria Selalu-






13 comments:

zila said...

Munculpun cik anne...hahaha..rindu nak baca blog cik anne. Sayapun ada angan2 nak ke sana..InsyaAllah coming soon. Tour guide cik anne tu ada transport x??

kak mah said...

Seronoknya..insyaallah nak juga ke sana.

syieda said...

koya....ngee ngeee... tenkiu cik anne

Cik-Anne @ Arjuna said...

zila ~ Tuor guide weols xde transport..suma guna public transport..kat sana senang...efficient...lagipun guna train cepat sampai ke destinasi...x jem..:)

Cik-Anne @ Arjuna said...

kak mah ~ jom la..AAX ada offer tu..hihihi

syieda ~ Syieda bila nak berangkat ke koya ? :)

norh said...

bestnya dah sampai ke sana..

wa said...

hahahaha...lama ilang...tiba2 je muncul...:)sila sambung cepat sbb nak baca....

MyraQhairel said...

cepat sambung sis..best ni tgh baca pasal review sis g korea....btw, salam blogwalking...nice blog...:)

NEKCIK said...

Salam Anne..Nekcik pun happy jenjalan korea sendiri..tapi kna rajin study public transport sblom pergi...kami siap pgi beli ikan kat pasar..masak sendiri..seronok..6 hari jalan kaki sampai bengkak turun naik mrt

Cik-Anne @ Arjuna said...

norh ~ memang besh...rasa mcm nak dok lama2 kat sana...hihihi

wa & Myra ~ x sempat nak update, cik-anne bz sket sejak raya aritu...insyaallah Part 2 akan menyusul...tungguu...

Nekcik ~ thanks sbb sudi jengah blog cik-anne nie...

Buat uols sume, lepas baca tu, jgn lupa klik2 kat iklan2 tu yer...hihihi...thanks...:)

Hazel said...

Hi..i am planning to go korea on the month of Oct as free and easy.
Do you still have your trip details?

Cik-Anne said...

Hazel,
How many days? In my opinion, 4D3N is just nice to cover HCM...the guided tour you can choose at hotel reception...Price wise : very affordable...enjoy your trip ! :)

yati huri said...

salam,

sonok sungguh tgk cik anne jln2..jeles sungguh rasa di hati..hehe...tq 4 all the info on your blog...ingt nk g jln2 korea mac nnt...