Cik-anne Friend

Saturday, October 20, 2012

Part 1- Itaewon

Hai Uols,

Sambungan dari Entri Korea...sorila cik-anne agak busy 2-3 bulan nie...almaklum, aritu baru balik dari Melbourne, pastu HCM pulak...banyak nye entri yang tertangguh nie...huhu

Hari nie cik-anne & hubby nak melawat beberapa tempat yang menarik di Itaewon. Lebih kurang 22,000 orang yang menetap dan bekerja disini. Antara yang ramai duduk di area nie ialah orang Arabs & askar US. Maybe diorang ada kem kat sini kot.

Pagi-pagi pun traffic jem jugak...tapi bersih jer jalan diorang kannn...

Okay, cik-anne naik Subway ke Itaewon nie. Peace !

Keluar je dari subway tu, terus kelihatan kesibukan jalanraya di bandar Itaewon nie..Keta Polis pun guna Sonata tau...Smart.( kat atas tu Bus Stop kat Itaewon)

Kat area nie pun banyak cafe, Starbucks pun ade tau...

Yang berminat shopping pun suka datang sini, sebab banyak shopping outlet...K-pop style..hihihi

Uols nampak kan, Mr kebab...antara yang Halal kat sini...lagi satu kawasan kat bandar ni berbukit-bukit...weather pun sejuk jer...

Kat sini sesuai untuk Muslim tourist nak cari barang2 dapur or restaurant...banyak pak Arabs yang jadi peniaga...

Buah ape nie...sape tau...tolong habaq sat cik-anne...

Ada Morning market yang jual kat area nie...selalunya yang jual kat sini Ahjumma...hehehe

Barangan plastic yang murah, macam kat Mesia, kita ada pasar tani kan...

 Di Itaewon terletak satu-satunya masjid terbesar yang di kenali sebagai Seoul Central  Mosque. Masjid ini dibiayai oleh orang2 Muslim yang menetap di area Seoul. Contik kan...


Terdapat juga kedai2 menjual buku2 Islam & library untuk belajar bahasa Arab, Quran & Hadith....

Kalau uols dah jemu makan kebab, boleh la singgah di restaurant2 nie...cuba makanan Arab di Seoul...

Tak ketinggalan, kedai2 menjual pakaian Muslim seperti dalam gambar kat atas... Ada tudung, jubah, sejdah, kain2& macam2 lagi lah...

Penat berjalan tekak haus pulak, jumpa kedai GS 25 lebih kurang macam 7Eleven la.See, there are so many different brand of milk!!.Tapi yang paling glamor sekali banana milk la. Kalau uols mai Korea tak  lengkap kalau tak minum banana milk nie. So nanti uols boleh cuba okess...

Nie kedai yang menjual Yago Manjoo...sedap tau kuih nie...macam kuih Apam jepun tu...

Antara kedai2 yang femes dengan Kebab kat Itaewon nie

Weols sempat la lunch kat sini...sedap gak makanan pak Arab nie...

Lepas mengalas perut dengan Kebab, weols pun teruskan tour kat Itaewon nie. Banyak gak souvenir, t-shirt, frame kat area nie. Tapi weols tak singgah pun. Sebab weols nak beli kat satu kedai nie, owner dia pandai cakap Melayu sikit2...hehehe

masing2 hepi lepas makan Kebab, now weols nak pi shopping souvenirs...hihihi

Kalu uols minat barangan sukan, kat sini pun ada outlet Adidas, Nike & macam2 lagi tau...

Di sepanjang jalan nie, banyak shop yang jula barangan2 untuk tourist especially leather products tapi uols kena pandai tawar menawar...sure dapat harga murah...

Kedai nie pulak jual leather product dari Croc & Ostrich..memang berkualiti, tapi harganya a bit pricey but still murah dari Mesia okesss.

Haa...kat sini boleh beli jaket2 yang femes di kalangan student2 kat Korea nie...Tapi weols tak beli sebab takde size yang sesuai..huhu..harga pulak lebih kurang Rm180-220...leather tau...

Banyak juga kedai2 yang buat sale ens of Winter kat Itaewon nie..apalagi..cik-anne pun shopping la...

Yes! Favorite Cik-anne...stoberi ler!!! Kat sini buah stoberi segar, besar, manis dan sangat murah harganya.

Best..best..best sambil jalan-jalan makan stoberi..satu paket tu Cik-anne leh habiskan sorang okes..hik3

Aik.. macam sama je handbag kita?? beli kat mane tu..huhuhu

So, apa komen uols dengan Itaewon nie...best kannn... Kalau boleh nak pergi selalu...terutama bila winter, sejuk jer sambil jalan2 tengak gelagat orang Korea kat sini..masing2 fokus dengan gajet kat tangan...seperti Samsung S3, Note or LG...nantikan entri cik-anne kat lotterworld pulak yer....:)

-Cik anne-
Ceria Selalu

6 comments:

-iLLa- said...

buah gerutu..ekekekke
bestnyaaa berjalan2..keje ke?

Cik-Anne @ Arjuna said...

Olalalala.. Apa agaknya nama specis tu.. Cik-anne rasa macam hidupan laut seperti sotong kott!!!
Hari tu pi holiday...

zila said...

Wahhh....lom habis entry korea dan gi Melbourne pulak cik anne..hehehe. Tak sabar baca pengalaman cik anne kat korea..rajin2 la habiskan supaya hati ni membara untuk ke sana pasni..hehe

NEKCIK said...

Salam cik anne...teringat briyani restaurant MUREE dan BAKERY SALAM kat ITAEWON

Cik-Anne @ Arjuna said...

Zila, banyak sgt gambar nak kena pilih...nnt cik anne upload kan oke...hehehe

Nekcik, best kalu dapat makan masakan Mesia kat oversea kan...seb baik ada Itaewon nie...seusai utk Muslim tourist....

btw, Salam Aidiladha utk Semua yg follow blog cik-anne nie...:)

nida-razak said...

Best..rindu nk pegi lagi..