Cik-anne Friend

Thursday, October 31, 2013

Part 2-1 : London Sightseeing - Trafalgar

Morning uols,hari kedua kat London.

Pagi-pagi lagi weols dah bangun...selepas breakfast weols nak join Bus tour Hop-On Hop-Off (HOHO) London Sightseeing. Suhu yang dingin memang best untuk jenjalan. So weols pun tak pakai jacket sebab masih boleh tahan lagi tahap kesejukan tu.
Tiket untuk bus tour tu hubby dah beli awal-awal lagi...kalau beli online boleh dapat murah sikit dlm GBP 25(Adult) & GBP11.50 (Child). Oh ya, weols amik The Original Bus Tour yang bas warna Merah+Cream. 

Ni la bas The Original tour. Weols duduk kat top deck, open top. Senang nak amik gambar kannn...hihihi.

Actually, ada banyak kompeni yang buat Bus tour nie...Weols pilih kompeni ni pun based on positif feedback yang tourist lain bagi...so buat first timer ke London, sila riki2 dulu bus tour yang mana korang rasa sesuai dgn budget & routes. Kalau tak sempat beli online, boleh jer beli tiket tour kat kaunter hotel or kat driver bas, tapi harga mahal sikit ler.  Tips : Beli tiket tour Online dari Malaysia awal2 lagi...save GBP3-GBP5 seorang tauu...

Bas kat belakang tu pun bas HOHO London. Memang dah jadi trademark bus double-decker kat London nie.

Ok, sedikit info pasal HOHO bas nie. Ada 3 laluan ( route ) utama iaitu Yellow , Red & Blue. Untuk detail, uols boleh la baca kat bawah nie yer...So uols boleh naik & turun di mana stop yang ada logo The Original Bus Tour jer. Tiket tu valid untuk 24 jam jer.

Bas HOHO nie akan berhenti di setiap stop yang terdapat dalam pamplet tour tu. Make sure uols amik satu copy yer untuk rujukan. Kalau takde, susah uols nak cari next stop untuk bas tu...betul tak...lesson learned,hehehe...(pernah jugak weols sesat, tak jumpa bas stop...malu Cik-Anne...hihihi)
Tips: simpan pamplet route untuk rujukan, malu bertanya sesat jalan...

Stop 1: Hyde Park ( memang femes kat sini...dah ler luas giler park nie). Boleh sewa basikal untuk ronda-ronda keliling park nie...kalau uols larat lah kann....So this is a must visit park bila uols sampai London okay.
Sambil tunggu bas, Cik-Anne sempat lagi posing2 kat garden di sekitar Hyde park nie...Ada banyak arca-arca dibina oleh artist2 yang terkenal kat London nie...cuba tengok kat belakang tu...

Cik-Anne tak sure pintu gerbang nie untuk apa...tapi memang besar & nice...tak jauh dari Hyde park.

Awal pagi, orang tak ramai sangat kat top deck. Memang berbaloi naik bas HOHO nie sebab uols xyah nak penin2 pikir mana nak pegi...just follow the correct route. Lainlah kalu uols sewa keta kat sini...hihihi. 

Uols juga boleh singgah kat Madame Tussauds London. Terletak di Marylebone Rd. Jangan lupa beli tiket awal2 kalau uols tak nak beratur panjang okay.

Open : 0930hrs - 1730hrs. Tiket : GBP 30.00 Adult & GBP 25.00. For details boleh jenguk2 website Madame Tussauds London  http://www.madametussauds.com

OK, now Cik-Anne kat depan The National Gallery. Ada banyak painting yang menarik kat dalam tu tapi Cik-Anne bukan peminat painting yer...so skip this tour. Cik-Anne banyak habiskan masa dengan photoshoot kat Trafalgar Square hihihi.

Open  Everyday : 1000hrs- 1800hrs     Entry : Free

Next Stop : Trafalgar Square. Antara dataran yang paling femes kat London.

Banyak filem2 shooting kat area nie. Tourist pun ramai lepak2 kat sini sambil merehatkan kaki yang lenguh berjalan...:) Ada jugak yang berjemur kat sini. Hari tu weols tak jumpa pun tourist dari Malaysia...maybe timing tak kena kot...

Sekitar Trafalgar Square. Arca Ayam Biru  tu baru jer di letakkan tahun 2013 oleh artist French Katharina Fristch. Nak tahu lebih detail, sila gugel yer...hihihi.

Malaysia Tourism office juga ada kat depan nie...senang nak cari if tourist nak info pasal Malaysia.

Sambil weols lepak2 kat sini, ada pulak Mat salleh (uncle & aunty) yang tegur weols. "Are you from Malaysia?". Maybe sebab dia nampak Cik-Anne pakai tudung kot. Weols pun jawab dengan bangganya, "Yes we are". Actually mat salleh tu penah datang KL. Dia suka dengan Malaysia. Lepas berborak lebih kurang, sempatlah snap gambar dengan diorang. Hope to see you in  KL. 

Cik-Anne akan sambung lagi yer...tour area Big Ben & London Bridge...stay tune okayyy....


-Cik Anne-
Ceria Selalu 

Friday, October 25, 2013

Homestay Melaka Bestari

Hey uolsss,

Sorry lah Cik-Anne busy sikit lately. Almaklumlah, sekarang nie dah nak hujung tahun...cuti sekolah pun dah dekat. 

Cik-Anne nak buat promosi berbayar kat sini yer...hihihi...

Kini Homestay Melaka Bestari dah buka untuk menerima tempahan dari tetamu seluruh Malaysia. Pastinya berbaloi kerana uols semua suka travel kan...boleh la singgah kat homestay nie untuk bermalam...

Untuk maklumat lanjut...sila ke blog homestay nie... 

www.homestaymelakabestari.blogspot.com  ( Murah, bersih & Selesa)




p/s : stay tune untuk sambungan entri ke London.

-Cik Anne-
Ceria Selalu 

Sunday, September 29, 2013

Part 1-2 : London - Berjaya Eden Hotel - Bayswater

Sambungan...

Uolsss, kalau nak ke London city dari Heathrow Airport, boleh naik macam2 transport. Bus, taxi, train, tube etc. Since our hotel dekat sangat dengan Bayswater tube station, hubby pun beli tix Heathrow Express. Harga lebih kurang GBP9 one way. Dari sini weols akan ke Paddington station, then amik Tube ke Bayswater station. Jangan takut-takut yer,sebab kat sini semua ada signboard. Just follow the direction, sure uols jumpa tempat yang dituju..hihihi. Tips : Naik train/tube untuk jimat compare to taxi/cab.

So, for first timer, standby siap2 duit GBP nak beli tix. Bila dah sampai Paddington station, uols beli Oyster card ( mcm touch & go). Untuk naik Tube, Oyster card memang berbaloi. Selain dapat harga diskaun naik tube & bus, senang juga nak top up. Just, guna kredit kad untuk pun boleh tauu. Tips : activatekan kredit kad korang awal-awal kat Malaysia ok.

Kat Paddington station, macam kat KL Sentral la..semua ada kat sini. Ghamai makhluk dari serata negara transit kat sini. Make sure uols pandai baca Map & train schedule yer. And fyi, kalau korang rasa macam konpius tak tau nak kemana, sila lah ke Tourirst Info Counter kat sini...Diorang memang sudi membantu travellers macam weols nie...hihihi.


Make sure uols, boleh menganalisa Train Lines nie yer...kalau tak sure korang sesat..:)

Di pendekkan cerita, weols pun sampai kat Hotel Berjaya Eden London. Senang nak access dari tube station nie. Tak sampai 5 minit jalan kaki. So memang terbaek lokasi hotel nie. Yang tgh merancang nak ke London, Cik-anne rekomen uols try hotel nie. Klik kat sini untuk hotel rate & details. http://www.berjayahotel.com/london/en/.

Nie la gambaran hotel yang weols stay kat London. Kat belakang tu jer Bayswater Tube station. 

Sempat juga Cik-Anne bergambar dgn London girl...Smile!

Kat Lobby hotel...classic & cozy...

Kat hotel nie juga senang nak cari makanan, ada Rasa Malaysia restoran yang menyediakan menu seperti nasi goreng, nasi kerabu,asam laksa, mee goreng mamak dll. Harga pun not bad dalam GBP8-15. ( Tolong jgn convert dalam RM yer..).

Credit : Rasa Malaysia / Berjaya Eden Park Hotel London.
Buat uols yang tak penah makan Asam laksa, boleh la try somethin authentic kat London nie...hihihi

Oklah, weols pun masih Jetlag lagi...time check..dah 7.30 mlm ( 2.30 pg Msia)...suhu around 15-18 deg C jer...Cik-Anne nak rest sekejap then nak keluar untuk Dinner pulak...:)

Panduan uols waktu solat kat London time summer....Bayangkan bulan puasa kat sini..lama tu nak tunggu berbuka... Isha lambat lagi tuu...

First night kat London, Cik-Anne & hubby dinner kat Arabic restoran nie...tak sure owner restoran nie orang Turki or Jordan...yang penting Halal & sedap kannn....hihihi.

Menu Cik-Anne malam nie, Fish & chip jer...tapi memang kekenyangan betul sebab portion meal tu besar...Sejuk2 memang sedap makan panas2 nie... Jemput makan yer...

For Muslim, senang nak cari makanan halal kat area nie. Ada 2-3 restoran yang penah masuk tv "Rasa Halal Antarabangsa" seperti Oodle Noodle etc.Weols juga berselisih dengan pelancong2 Malaysia kat area nie...so tak ler risau sangat kannn...Tips:survey hotel yang dekat dengan restoran makanan halal.

Deretan restoran Halal kat Bayswater road. Nak beli barangan runcit, boleh singgah di Sainsbury's. Harga barangan kat store nie memang murah2...GBP0.50 - 2.00 jer. Cik-Anne sempat beli Orange juice 1 liter baru GBP2 jer. Fresh strawberi pun murah gak tauuu...

Lepas weols abes makan2, Cik-Anne pun jenjalan kat area Bayswater tu. Area ni memang terkenal dengan souvenirs yang murah2 compare kalau uols beli kat Tourist center. So sebelum uols tinggalkan London, jangan lupa shopping souvenirs kat sini yer...

Antara souvenir shop yang murah2 kat sini...mostly penjual adalah orang Asia. FM pun banyak jugak...Ada  yang pandai cakap Melayu sikit2..."Abang , kakak, murah- murah"...hihihi.

Oklah, lepas weols habis shopping souvenirs kat sini, weols pun gerak ke hotel untuk rest & hilangkan jetlag. 



Stay tune for our London Sightseeing tour pulak yer...tunggu !

-Cik Anne-
Ceria Selalu 

Saturday, September 28, 2013

Part 1 - KL- London

Berhari raya di UK.


Hai uolsss...Cik-Anne nak story pasal trip ke UK & Europe last month...al-maklumlah dah lama weols plan, akhirnya mimpi menjadi realiti...cewahhh...

Sedang sedara mara & sahabat handai sibuk merayakan Aidilfitri kat Mesia, Cik-Anne & Hubby nak merasai kelainan tahun nie...So Hubby pun ajak Cik-Anne beraya di obersea...hehehe...kat mana lagi kalau bukan tempat yg paling menjadi idaman traveller2 yg suka kan English lisfestyle...

Londonnn....here we come ! 

Dah sampai KLIA...jom check in...our flight MH 0004....(ada tak readers yg sama flight dgn Cik-Anne aritu?)

Tiket flight weols dah beli awal-awal lagi...sekarang nie harge lebih kurang RM 2800-3400 return flight. Compare to Emirates or Qatar Airways, Cik-Anne & hubby prefer MAS lagi...support Malaysian. Tips: beli tiket semasa ada Fair or promo. Plan ahead.

Apa yang special trip nie...haa..uols nak tau...Our flight nie Airbus A380 (2 tingkat) model terbaru & paling besar...first time Cik-anne naik flight cenggini...teruja sangat...weols pilih upper deck coz tak crowded sangat...Uols nampak tak ada sky bridge atas tu, utk entri ke Upper deck sahaja tau...hihihi.

Dalam cabin MAS A380...En Jaafar Onn pun satu flight dengan weols..tapi dia kat Lower Deck...
For my Hubby, Thank you very much for this memorable trip...

Flying time dari KL- London Heathrow lebih kurang 12 jam...weols pilih direct flight coz malas nak transit kat mana2...nnt leceh nak queue menghadap Immigration kannn...huhuhu...mesti uols pun penah alami experience yang sama kan...

Oh ya, Cik-Anne pilih seat kat tepi tingkap, so senang nak simpan handbag or jaket kat storage tepi tu...hihihi...Berbaloi-baloi kann... 

Nyum2...sedap tak...MAS inflight meals 

As usual, for long haul flight...macam-macam aktiviti boleh buat seperti layan latest movie, baca novel & makan...Fyi, meals disediakan 2 kali...first bila dah terbang lebuh kurang 1 jam then 2 jam sebelum landing time...so weols  pilih yang lain2 so that boleh taste different meals onboard....not bad...boleh la buat alas perut...hehehe...

Lebih kurang jam 5pm waktu London, weols pun tiba di London Heathrow Airport. Now, Cik-Anne nak pergi collect baggage & immigration clearance.

Alhamdulillah, sangat senang berurusan di kaunter Imigration & Custom kat UK nie...semuanya lancar...tak macam kat Sydney hari tu...leceh kan...hihihi.

So lebih kurang 6pm, weols pun nak gerak ke hotel weols kan Bayswater. So kena amik train ke Underground Station London. Jom naik Heathrow Connect train....


Stay tune for Part 2...

-Cik Anne-
 ceria selalu