Cik-anne Friend

Wednesday, May 27, 2015

Part 2-3 : (samb..) London Sightseeing - Big Ben & London Eye

Hai uols, sambungan dari entry lepas. Penat Cik-Anne bersengkang mata nak edit gambar2 nie uols...hehehe
Check it out...gambar2 kat sekitar London Eye & River Thames cruise pulak yer...


Berlatar belakang River Thames & London Eye...cuaca yang cerah & windy. Best sangat lepak2 kat sini.

Gambar wajib kat London...hehehe...Double decker bus & police berkuda...

Nak beli souvernir kat sini pun ada gerai2 jualan...siapkan duit £ banyak2 yer.

Sekitar Big Ben & House of Parliament

 Lepas nie, Cik-Anne & hubby nak naik River cruise pulak yer...jommm !

Beli tiket kat sini...river pass...harga bermula £10 - £18. Weols beli one way pass £10 jer.
 
Ada few company yg offer river cruise nie...tour lebih kurang 30-40 min utk one way trip...


Weols amik ferry company nie Citycruises... ada tour guide yg bercerita mengenai history sepanjang River Thames...layan jer

Dari Westminster bridge sampai ke Tower bridge ( ada yg kata London bridge) ...sayang air sungai nie tak berapa jernih....hehehe

Tempat exit River cruise...berhampiran Tower of London...(rujuk gambar bawah)


Inilah Tower of London...dah jadi museum...boleh masuk dgn bayaran seperti berikut : 
Adult: £22.00 Child: £10.00


Ada lagi sambungan tau...tunggu !

-Cik Anne-
Ceria Selalu


Wednesday, May 13, 2015

Part 2-2 : London Sightseeing - Big Ben & London Eye

Hai uols....Jom ke Big Ben Tower kat area Westminster.

Weols dah gerak ke Big Ben naik bus HOHO The Original Bus Tour nie. Teruja sesangat becoz Big Ben Tower ni salah satu ikon London. Jarak lebih kurang 1-2 km je dari Trafalgar Square. Jalan kaki pun boleh kalau uols semua tak naik bas HOHO nie. So tak sah kalu pegi London, tak bergambar kat sini kan...hihihi.
 


Boleh nampak Big Ben dari Trafalgar Square.

Famous Big Ben Tower.

Big Ben nie juga dikenali sebagai Elizabeth Tower ( Cik-Anne pun baru tau) hihihi. Dibina tahun 1858 dah sekarang dah masuk 157 thn.  Terletak kat tepi sungai Thames dan Westminster Bridge.Ia juga sebahagian dari Palace of Westminster dimana tempat org London berparlimen.

Bergambar di Big Ben & Palace of Westminster.
 
Memang menjadi tumpuan tourist utk datang ke London & jejak kaki di area ni. Punyalah ramai manusia kat area nie...sampai Cik-Anne nak berposing pun kena tunggu line clear...Nasib baik hubby bawa tripod, senang weols nak photoshoot....hihihi.
Tips : Bawa tripod kalau uols travel sorang or couple. Monopod pun boleh.
Memang famous tempat nie, banyak filem-filem shooting kat area Westminster.

Kat depan Westminster Bridge pun ada org jual souvenirs. So kalau ouls nak beli kat sini pun ok...tapi Cik-Anne rasa harga agak mahal sikit.
 
Tak jauh dari Westminster Bridge ni..terletak London Eye...gondola tu...dulu kat KL pun ada...Eye of Malaysia(tapi dah tutup, maybe takde sambutan)
 
London Eye terletak tepi Sungai Thames...Weols tak sempat nak naik sebab tengok queue panjang sangat kat kaunter tiket...huhuhu. So, Cik-Anne nasihatkan lebih baik beli tiket online sebelum pergi, untuk menjimat masa uols.
 
Kalu uols nak tau, London Eye merupakan Ferris wheel yang tertinggi di Europe setakat nie dan siap dibina tahun 2000. Tiket berharga GBP19.35 (Dewasa) & GBP13.95 (Child). Sila rujuk harga terkini di bawah.
 
Beli online boleh save dalam 10% uols.
 
 
Oklah uols, nanti Cik-Anne tepek gambar lagi yer...(dlm proses editing).

 
To be continue...stay tune okayyy....

-Cik Anne-
Ceria Selalu 

p/s : Sorry lama menghilang...Cik-Anne busy pindah rumah

Thursday, October 31, 2013

Part 2-1 : London Sightseeing - Trafalgar

Morning uols,hari kedua kat London.

Pagi-pagi lagi weols dah bangun...selepas breakfast weols nak join Bus tour Hop-On Hop-Off (HOHO) London Sightseeing. Suhu yang dingin memang best untuk jenjalan. So weols pun tak pakai jacket sebab masih boleh tahan lagi tahap kesejukan tu.
Tiket untuk bus tour tu hubby dah beli awal-awal lagi...kalau beli online boleh dapat murah sikit dlm GBP 25(Adult) & GBP11.50 (Child). Oh ya, weols amik The Original Bus Tour yang bas warna Merah+Cream. 

Ni la bas The Original tour. Weols duduk kat top deck, open top. Senang nak amik gambar kannn...hihihi.

Actually, ada banyak kompeni yang buat Bus tour nie...Weols pilih kompeni ni pun based on positif feedback yang tourist lain bagi...so buat first timer ke London, sila riki2 dulu bus tour yang mana korang rasa sesuai dgn budget & routes. Kalau tak sempat beli online, boleh jer beli tiket tour kat kaunter hotel or kat driver bas, tapi harga mahal sikit ler.  Tips : Beli tiket tour Online dari Malaysia awal2 lagi...save GBP3-GBP5 seorang tauu...

Bas kat belakang tu pun bas HOHO London. Memang dah jadi trademark bus double-decker kat London nie.

Ok, sedikit info pasal HOHO bas nie. Ada 3 laluan ( route ) utama iaitu Yellow , Red & Blue. Untuk detail, uols boleh la baca kat bawah nie yer...So uols boleh naik & turun di mana stop yang ada logo The Original Bus Tour jer. Tiket tu valid untuk 24 jam jer.

Bas HOHO nie akan berhenti di setiap stop yang terdapat dalam pamplet tour tu. Make sure uols amik satu copy yer untuk rujukan. Kalau takde, susah uols nak cari next stop untuk bas tu...betul tak...lesson learned,hehehe...(pernah jugak weols sesat, tak jumpa bas stop...malu Cik-Anne...hihihi)
Tips: simpan pamplet route untuk rujukan, malu bertanya sesat jalan...

Stop 1: Hyde Park ( memang femes kat sini...dah ler luas giler park nie). Boleh sewa basikal untuk ronda-ronda keliling park nie...kalau uols larat lah kann....So this is a must visit park bila uols sampai London okay.
Sambil tunggu bas, Cik-Anne sempat lagi posing2 kat garden di sekitar Hyde park nie...Ada banyak arca-arca dibina oleh artist2 yang terkenal kat London nie...cuba tengok kat belakang tu...

Cik-Anne tak sure pintu gerbang nie untuk apa...tapi memang besar & nice...tak jauh dari Hyde park.

Awal pagi, orang tak ramai sangat kat top deck. Memang berbaloi naik bas HOHO nie sebab uols xyah nak penin2 pikir mana nak pegi...just follow the correct route. Lainlah kalu uols sewa keta kat sini...hihihi. 

Uols juga boleh singgah kat Madame Tussauds London. Terletak di Marylebone Rd. Jangan lupa beli tiket awal2 kalau uols tak nak beratur panjang okay.

Open : 0930hrs - 1730hrs. Tiket : GBP 30.00 Adult & GBP 25.00. For details boleh jenguk2 website Madame Tussauds London  http://www.madametussauds.com

OK, now Cik-Anne kat depan The National Gallery. Ada banyak painting yang menarik kat dalam tu tapi Cik-Anne bukan peminat painting yer...so skip this tour. Cik-Anne banyak habiskan masa dengan photoshoot kat Trafalgar Square hihihi.

Open  Everyday : 1000hrs- 1800hrs     Entry : Free

Next Stop : Trafalgar Square. Antara dataran yang paling femes kat London.

Banyak filem2 shooting kat area nie. Tourist pun ramai lepak2 kat sini sambil merehatkan kaki yang lenguh berjalan...:) Ada jugak yang berjemur kat sini. Hari tu weols tak jumpa pun tourist dari Malaysia...maybe timing tak kena kot...

Sekitar Trafalgar Square. Arca Ayam Biru  tu baru jer di letakkan tahun 2013 oleh artist French Katharina Fristch. Nak tahu lebih detail, sila gugel yer...hihihi.

Malaysia Tourism office juga ada kat depan nie...senang nak cari if tourist nak info pasal Malaysia.

Sambil weols lepak2 kat sini, ada pulak Mat salleh (uncle & aunty) yang tegur weols. "Are you from Malaysia?". Maybe sebab dia nampak Cik-Anne pakai tudung kot. Weols pun jawab dengan bangganya, "Yes we are". Actually mat salleh tu penah datang KL. Dia suka dengan Malaysia. Lepas berborak lebih kurang, sempatlah snap gambar dengan diorang. Hope to see you in  KL. 

Cik-Anne akan sambung lagi yer...tour area Big Ben & London Bridge...stay tune okayyy....


-Cik Anne-
Ceria Selalu 

Friday, October 25, 2013

Homestay Melaka Bestari

Hey uolsss,

Sorry lah Cik-Anne busy sikit lately. Almaklumlah, sekarang nie dah nak hujung tahun...cuti sekolah pun dah dekat. 

Cik-Anne nak buat promosi berbayar kat sini yer...hihihi...

Kini Homestay Melaka Bestari dah buka untuk menerima tempahan dari tetamu seluruh Malaysia. Pastinya berbaloi kerana uols semua suka travel kan...boleh la singgah kat homestay nie untuk bermalam...

Untuk maklumat lanjut...sila ke blog homestay nie... 

www.homestaymelakabestari.blogspot.com  ( Murah, bersih & Selesa)




p/s : stay tune untuk sambungan entri ke London.

-Cik Anne-
Ceria Selalu