Cik-anne Friend

Sunday, September 29, 2013

Part 1-2 : London - Berjaya Eden Hotel - Bayswater

Sambungan...

Uolsss, kalau nak ke London city dari Heathrow Airport, boleh naik macam2 transport. Bus, taxi, train, tube etc. Since our hotel dekat sangat dengan Bayswater tube station, hubby pun beli tix Heathrow Express. Harga lebih kurang GBP9 one way. Dari sini weols akan ke Paddington station, then amik Tube ke Bayswater station. Jangan takut-takut yer,sebab kat sini semua ada signboard. Just follow the direction, sure uols jumpa tempat yang dituju..hihihi. Tips : Naik train/tube untuk jimat compare to taxi/cab.

So, for first timer, standby siap2 duit GBP nak beli tix. Bila dah sampai Paddington station, uols beli Oyster card ( mcm touch & go). Untuk naik Tube, Oyster card memang berbaloi. Selain dapat harga diskaun naik tube & bus, senang juga nak top up. Just, guna kredit kad untuk pun boleh tauu. Tips : activatekan kredit kad korang awal-awal kat Malaysia ok.

Kat Paddington station, macam kat KL Sentral la..semua ada kat sini. Ghamai makhluk dari serata negara transit kat sini. Make sure uols pandai baca Map & train schedule yer. And fyi, kalau korang rasa macam konpius tak tau nak kemana, sila lah ke Tourirst Info Counter kat sini...Diorang memang sudi membantu travellers macam weols nie...hihihi.


Make sure uols, boleh menganalisa Train Lines nie yer...kalau tak sure korang sesat..:)

Di pendekkan cerita, weols pun sampai kat Hotel Berjaya Eden London. Senang nak access dari tube station nie. Tak sampai 5 minit jalan kaki. So memang terbaek lokasi hotel nie. Yang tgh merancang nak ke London, Cik-anne rekomen uols try hotel nie. Klik kat sini untuk hotel rate & details. http://www.berjayahotel.com/london/en/.

Nie la gambaran hotel yang weols stay kat London. Kat belakang tu jer Bayswater Tube station. 

Sempat juga Cik-Anne bergambar dgn London girl...Smile!

Kat Lobby hotel...classic & cozy...

Kat hotel nie juga senang nak cari makanan, ada Rasa Malaysia restoran yang menyediakan menu seperti nasi goreng, nasi kerabu,asam laksa, mee goreng mamak dll. Harga pun not bad dalam GBP8-15. ( Tolong jgn convert dalam RM yer..).

Credit : Rasa Malaysia / Berjaya Eden Park Hotel London.
Buat uols yang tak penah makan Asam laksa, boleh la try somethin authentic kat London nie...hihihi

Oklah, weols pun masih Jetlag lagi...time check..dah 7.30 mlm ( 2.30 pg Msia)...suhu around 15-18 deg C jer...Cik-Anne nak rest sekejap then nak keluar untuk Dinner pulak...:)

Panduan uols waktu solat kat London time summer....Bayangkan bulan puasa kat sini..lama tu nak tunggu berbuka... Isha lambat lagi tuu...

First night kat London, Cik-Anne & hubby dinner kat Arabic restoran nie...tak sure owner restoran nie orang Turki or Jordan...yang penting Halal & sedap kannn....hihihi.

Menu Cik-Anne malam nie, Fish & chip jer...tapi memang kekenyangan betul sebab portion meal tu besar...Sejuk2 memang sedap makan panas2 nie... Jemput makan yer...

For Muslim, senang nak cari makanan halal kat area nie. Ada 2-3 restoran yang penah masuk tv "Rasa Halal Antarabangsa" seperti Oodle Noodle etc.Weols juga berselisih dengan pelancong2 Malaysia kat area nie...so tak ler risau sangat kannn...Tips:survey hotel yang dekat dengan restoran makanan halal.

Deretan restoran Halal kat Bayswater road. Nak beli barangan runcit, boleh singgah di Sainsbury's. Harga barangan kat store nie memang murah2...GBP0.50 - 2.00 jer. Cik-Anne sempat beli Orange juice 1 liter baru GBP2 jer. Fresh strawberi pun murah gak tauuu...

Lepas weols abes makan2, Cik-Anne pun jenjalan kat area Bayswater tu. Area ni memang terkenal dengan souvenirs yang murah2 compare kalau uols beli kat Tourist center. So sebelum uols tinggalkan London, jangan lupa shopping souvenirs kat sini yer...

Antara souvenir shop yang murah2 kat sini...mostly penjual adalah orang Asia. FM pun banyak jugak...Ada  yang pandai cakap Melayu sikit2..."Abang , kakak, murah- murah"...hihihi.

Oklah, lepas weols habis shopping souvenirs kat sini, weols pun gerak ke hotel untuk rest & hilangkan jetlag. 



Stay tune for our London Sightseeing tour pulak yer...tunggu !

-Cik Anne-
Ceria Selalu 

27 comments:

Muhammad Khairuddin Lim said...

Bestnya jadi London girl...asam laksa sedap nampaknya.....

syieda said...

Wah seronoknya...
Nengok gambar je dulu n komen. Nanti baru baca sbb bz mrngalahkan pm. Hehheh

zila said...

Cik anne..hotel yg bhagian cik anne duduk kat sofa tu mcm sama je ngn hotel sy stay time kt bayswater dulu..hehe..nama jer lain. Oh..i mis fish n chips kt london..

Liza Razak said...

bestnye sis !! x sabar nak tunggu entry seterusnya...boleh dijadikan panduan kalau saya ada rezeki ke sana nanti :)

Jari Manis said...

Wah..menarik..ada masakan Msia..tergedik2 dh ni nk ke London jugak..haruslah simpan duit byk ni..kalau Summer 15-18 Degree..kalau time Winter berapa suhu dia eh..

Ok2..kalau JM ada rezeki ke sana..nk booking hotel yg Cik Anee rekomen tu

noornazuha said...

Bolehla try hotel tuh..yg penting dekat ngan tube..snng pape nak kemana mana

Cik-Anne said...

MKL,
Asam laksa made in London tauu...sedapp...

Syieda,
Takpe..take ur time...

Zila,
betul ke sofa sama...hmm...style kat sini kot...chester design tu...kalu x silap laa....hihi

Cik-Anne said...

Liza,
Insyallah, nnt awak sampai London tu...kalau ada rezeki kan...setat menabung sekarang tauu...hihi

JM,
Jom menabung lagik...winter sure snow tebal..especially Dec-Jan...

Zuha,
bukan cik-anne nak promote...just share my opinion jer...:)

tenku butang said...

waaaahh.. bestnya LONDON!!

done follow sini no. 264
sudilah kiranya follow me back yea..
he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

http://tengkubutang@gmail.com/

dan my 2nd blog
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

Cik-Anne said...

tenku butang,

welkam to my blog...thanks yer...Salam kenal...hihihi

Merah Baldu said...

salam cik anne..mmg nk info coz trip sy next yr..heheh

-sha-

Time Traveller said...

Hurmm.. Underground London mudah nak guna.. senang nak kemana2..

And makanan halal berlambak.. senang nak travel kat London.. saya makan kat Malaysian Hall jer.. Murah hahaa.. :P

Janggel / Rain said...

Bilelah saya nak sampai kota landen ni.... comei la londen girl tu hihihi.

Cik-Anne said...

Merah Baldu, ok noted...Cik-anne will share experience kat London nie..

TT, betul tu..kat MH murah...mengubat rindu masakan Malaysia...hihihi

Janggel, MITM ada wat offer tix tu London tu...book ler...:)

Rozita said...

Akak baru angan angan nak ke london. Harap harap next year ada rezeki ke sana...hehehe..

Cik-Anne said...

Salam aidiladha buat semua bloggers...

Chenta Ummi said...

1st time menyinggah ke sini terus jatuh cinta.. serius suke blog ni.. maklumla sy x dapat nak travel jauh2.. seronok tengok org len gi.. anyway really love this blog! :)

Time Traveller said...

masih menunggu next entry kat London nie hahahhaa... mana nyerr :P

Naramas Aman said...

Assalamualaikum!
Sedapkan fish & chips? Saya suka! Makan panas-panas memang sedap. Saya suka cari fish & chips kalau saya ke luar negara, terutama sekali kalau ke negara orang putih ni.

Laksa Asam tu antara yang terpilih -voted 7th Best Dish on CNN. Wow! Makanan Penang tu kan?

London bertambah maju dan cantik!Orang Islampun bertambah. Suatu hari nanti London akan jadi negeri Islam.

che dai said...

bestnya jalan-jalan. Jelesnya!!!

Hantu Kak Limah said...

Salam cik anne...
Teringin nak bawak family sampai sini...
Huhuhuhuhu...
Kene pelan2 menabung nih...hikhikhik

Cik-Anne said...

Chenta Ummi,
Thanks yer...now tengah gigih nak sambung entri kat london lg...stay tune yer...

Time Traveller,
Stay tune...cik-anne quite busy lately...hihihi

Cik-Anne said...

Naramas,
Betul tu...makanan Mesia memang among the best...if cik-anne ke oversea pun still cari tempat2 yg dekat dgn makanan halal...

Che Dai,
tak baik tau jeles2...hihihi...jom la buat trip ke London...

HKL,
Alamak, u nie ngeri la...btw enjoy reading my blog ok....hihihi

bbreena81 said...

nice blog:)

Cik-Anne said...

thanks bbreena81...jgn lupa follow yer...hihihi

kurosaki ichigo said...

wahhhh.. Dah rindu London balikk.. Asda pun murah gak.. Like u said.. jgn convert Rm.. haha

Cik-Anne said...

Kurosaki,

Asda tu pe....?

Cik anne pun nk repeat lg nih...

:)