Cik-anne Friend

Saturday, September 28, 2013

Part 1 - KL- London

Berhari raya di UK.


Hai uolsss...Cik-Anne nak story pasal trip ke UK & Europe last month...al-maklumlah dah lama weols plan, akhirnya mimpi menjadi realiti...cewahhh...

Sedang sedara mara & sahabat handai sibuk merayakan Aidilfitri kat Mesia, Cik-Anne & Hubby nak merasai kelainan tahun nie...So Hubby pun ajak Cik-Anne beraya di obersea...hehehe...kat mana lagi kalau bukan tempat yg paling menjadi idaman traveller2 yg suka kan English lisfestyle...

Londonnn....here we come ! 

Dah sampai KLIA...jom check in...our flight MH 0004....(ada tak readers yg sama flight dgn Cik-Anne aritu?)

Tiket flight weols dah beli awal-awal lagi...sekarang nie harge lebih kurang RM 2800-3400 return flight. Compare to Emirates or Qatar Airways, Cik-Anne & hubby prefer MAS lagi...support Malaysian. Tips: beli tiket semasa ada Fair or promo. Plan ahead.

Apa yang special trip nie...haa..uols nak tau...Our flight nie Airbus A380 (2 tingkat) model terbaru & paling besar...first time Cik-anne naik flight cenggini...teruja sangat...weols pilih upper deck coz tak crowded sangat...Uols nampak tak ada sky bridge atas tu, utk entri ke Upper deck sahaja tau...hihihi.

Dalam cabin MAS A380...En Jaafar Onn pun satu flight dengan weols..tapi dia kat Lower Deck...
For my Hubby, Thank you very much for this memorable trip...

Flying time dari KL- London Heathrow lebih kurang 12 jam...weols pilih direct flight coz malas nak transit kat mana2...nnt leceh nak queue menghadap Immigration kannn...huhuhu...mesti uols pun penah alami experience yang sama kan...

Oh ya, Cik-Anne pilih seat kat tepi tingkap, so senang nak simpan handbag or jaket kat storage tepi tu...hihihi...Berbaloi-baloi kann... 

Nyum2...sedap tak...MAS inflight meals 

As usual, for long haul flight...macam-macam aktiviti boleh buat seperti layan latest movie, baca novel & makan...Fyi, meals disediakan 2 kali...first bila dah terbang lebuh kurang 1 jam then 2 jam sebelum landing time...so weols  pilih yang lain2 so that boleh taste different meals onboard....not bad...boleh la buat alas perut...hehehe...

Lebih kurang jam 5pm waktu London, weols pun tiba di London Heathrow Airport. Now, Cik-Anne nak pergi collect baggage & immigration clearance.

Alhamdulillah, sangat senang berurusan di kaunter Imigration & Custom kat UK nie...semuanya lancar...tak macam kat Sydney hari tu...leceh kan...hihihi.

So lebih kurang 6pm, weols pun nak gerak ke hotel weols kan Bayswater. So kena amik train ke Underground Station London. Jom naik Heathrow Connect train....


Stay tune for Part 2...

-Cik Anne-
 ceria selalu

17 comments:

Muhammad Khairuddin Lim said...

bestnya.....nak dengar coleteh lebih lanjut...

Nieda ramly said...

bawa kuih raya tak? heheheh

Cik-Anne said...

Lim,
Cik-anne tengah gigih update nie...tunggu yer

Nieda,
Kuih raya x sempat nak packing...bawa serunding jer...hihihi

noornazuha said...

Dah lama bru update ek cik ane,hehe,rindu nk ke sana lg,mungkin lain tahun,ehe

zila said...

Oh cik anne..i mis london..cepat sikit cerita untuk saya wat reference..sypun nak plan2 jugak..hahaha

Jari Manis said...

Bestnya...baca permulaan pun dah menarik ni...

Kalau tambang around RM2000 - RM3000++ perlu lah JM menabung dari sekarang...

Cik-Anne said...

Zuha,
wah...zuha nak ke UK lg ke...bestnyee...

Zila,
Bila zila nak berangkat ke London nie...winter ke?

JM,
Harga tix depend pada musim yg JM nak pergi...kalu Summer selalunya mahal sikit...Winter paling murah...jom menabung...hihihi

Time Traveller said...

MAS memang terbaik..the best cabin in the world.. menang untuk beberapa kali.. and makanan dalam MAS memang menarik sgt2.. :D

Dapat naik Airbus 380 seronok la :D

Cik-Anne said...

TT, MAS A 380 memang best...thanks to my hubby...:)

:: Cik Viva :: said...

Bestnye..leh p london naik a380 lak tu..

Cik-Anne said...

cik Viva,

Skang nie dah banyak MAS beli A380...leh la try ke Europe or Aussie naik flight tu...

Muhammad Khairuddin Lim said...

salam...just singgah...lama tak nampak.....ada masa singgah blog saya....

Cik Nurul Pinky said...

Salam perkenalan kak ann... wah bestnya g London.... teringat kenangan disana masa travel disana bulan 6 baru ni. Apa-apa pun Cik Anne lagi best bab banyak Negara dah pergi. Kalau mana-mana Negara yang nurul nak g nurul rujuk cik anne yer.

kurosaki ichigo said...

13 hours flight 2 kali je ke.. huwaaaa.. lapar la cengitu.. i prefer transit flight.. 4 kali dapat makan.. LOL :)

Cik-Anne said...

MKL,

Insyallah...lately cik anne bz...

Dah ada baby...x sempat nk update...huhuhu

Cik-Anne said...

Cik Nurul,

Thanks for ur support yer...
Byk lg impian cik anne...insyallah nk jenjalan Andalusia plak next year...kalu bajet mengizinkan...hihihi

Cik-Anne said...

Kurosaki.,

2 kali....in btw ada snek...lg pun tdo je kt dlm flight smbl lyn movie...huhuhu