Cik-anne Friend

Sunday, January 13, 2013

Part 2- Circular Quay , Paddy's Market

Cik-Anne dah tak sabar nak ke Circular Quay nie , perut pun dah kenyang. Jom ikut woels explore bandar Sydney. Fyi, first time weols stay kat area Kings Cross nie. Last year Cik-Anne stay kat Malaysia Hall. Hotel yang Cik-Anne duk nie pun dekat je dengan train station. Jalan kaki lebih kurang 5 minit dah sampai.

Time nie ghamai pelancong dok lepak2 sambil minum coffee...

Uols pun boleh naik bas kat belakang tu...Hop on Hop off Bus

Cik-Anne sempat gak jenguk-jenguk dalam GBO nie. Tshirt murah-murah...Tak pe banyak masa lagi...kita survey dulu..hik3


Naik turun tangga...untuk ke Town hall underground train station.


Sempat posing sebelum train sampai...hik3

Dah sampai sinie..uols kena biasakan diri tengok train map nie...

Tak pun, uols save map dalam ipad ke..iphone ke...nanti senang uols nak refer...then baru uols senang nak gerak kemana2...

Pastu jangan lupa beli kad tu.."mytrain card"...macam Touch n go...

Sydney Harbour Bridge

Sydney Opera House


Overview Qirqular Quay...

Posing lagi...nie kat East Qircular Quay...buat kenang- kenangan...


Dah sampai...horeyyy...


Antara icon Sydney yang terkenal...

Background tu bandar Sydney...


Kalau uols nak tahu...Luna Park juga terletak di kawasan Milsons Point, di sebelah utara Sydney Harbour.


Kalau nak ke Luna Park kena lah menyeberangi Harbour Bridge dulu...Luna Park ni macam funfair tapi lagi grand...Tiket untuk masuk lebih kurang $40 (dewasa)..untuk lebih details clik kat sini www.lunaparksydney.com

Tempat bersantai di tepi Opera house...


Lepaking sambil layan live band kat cafe2 di sini 

Ghamainya tourist kat sini...


Now, cik-anne nak ke destinasi seterusnya...nasib baik ada free shuttle bus..so weols pun tunggu la kat bus stop nie..betul2 terletak depan Qircular Quay train station.

Uols juga boleh naik Free shuttle bus nie untuk ke tourist point sekitar Sydney

Dalam bas nie, semuanya tourist tau...so x perlu risau ok.


Cik-anne dah sampai kat area Hay market or Paddys market...kat belakang tu la tempat shopping souvenirs yang murah tau...hik3


Check point seterusnya, Paddys Market...Oklah..kat sini Cik-anne nak shopping souvenirs untuk family & kengkawan kat Mesia.


Paddys Market nie terletak dalam Market City...macam2 ada...

Cik-Anne cadangkan kalau nak beli Tshirt untuk souvenirs, beli kat uncle nie. Kedai dia mula-mula sekali bila uols masuk building tu. Nasib baik Cik-Anne jumpa student Malaysia yang kebetulan ada kat situ, dia yang rekomenkan kat situ. So dah jimat masa kan, tak payah nak pusing-pusing semua tempat untuk survey lagi...

Kalau rasa lapar nak makan leh la singgah Oporto. Berhadapan dengan Paddy's Market je. Oporto nie halal tau...


Next, Cik-anne singgah di QVB aka Queen Victoria Building. Memang femes building nie dengan rekaan zaman Queen Victoria.

Masa Cik-Anne sampai sini dah pukul 6pm, Kebanyakan kedai dah tutup. Cadang nak masuk Butik coach and Longchamp. Hubby pun nak survey jam tangan. Nampak nya kena datang esok la. So weols pun balik ke hotel dulu.

Satu hari gak weols menghabiskan masa di town..Esok nak ke Harbour Town pulak..



bersambung...


-Cik anne-
 ceria selalu




21 comments:

~Beb~ said...

siap dah buat notes dlm fon mne tmpt2 yg cikN sbut n pg.. 1 hari tgk uols dh berbag2 tuh shopping, bru 1 hari. TAHNIAH! lol

*gambar yg blakang cikN view bandar sydney tuh masyaAllah, cantik! mcm postkad

zette said...

wahhhhhhhhh... bestnye... murah tak long champ and watches kat sana????

noornazuha said...

dh lama nak p sydney, tapi AirAsia jarang wat promo..paling murah pun ribu riban gak...

Cik-Anne said...

Beb
Ye ke, nie yang Cik-Anne bertambah bersemangat lagi nak update..yang pasti Beb tak akan menyesal bila dah jejak kan kaki di sana nanti.

zette
harga nak kata murah tak juga, lebih kurang gak ngan tempat kita, beza dua tiga ratus je.Kalau nak murah beli kat paris.Berbaloi baloii..

noornazuha
hehehe..org tu nak pi holiday yer! Bila nak fly??



Rozita said...

Woww..akak jeles betul tengok cikN dah ke sydney 2 kali tauuu...Tengok tu penuh tangan dengan barang sopping !!!

Cik-Anne said...

Rozita
hik3..akk bila pulak nak pi??

syieda said...

cantik betul gambar2 ni.. cuaca kat sana memang cerah jer ker?

norh said...

bestnya penuh tangan shopping..
terang je cuacanya ye..

NEKCIK said...

cantik gambar gambar cik Anne..nekcik gi masa winter semua gambo gelap jer

Cik-Anne said...

syieda ~ weols memang pilih bulan yang weather kat sana cerah2...hihihi...sbb kalu pi winter sure gambar x bape clear kan...:)

norh~berbaloi tau soping kat Paddy market...jom..jom...hihihi

Nekcik~ thanks...seb baik bw DSLR...

Zie Noorzail said...

Menarik...nyer!

Kak Mahh said...

Wah!sakan shopping

Cik-Anne said...

Hai uols,

Now cik-anne live from HK...Tsim sha Tshui...Best shopping kat sini...:)

jeri said...

bestnya.. harap ada rezeki mcm akak..

Cik-Anne said...

jeri ~ skang ni AA ada buat offer...dah boleh booking ke OZ or HK...hihihi

Cho Zila said...

seronok tengok blog travelni.. sangat menarik...

Cik-Anne said...

Thanks Zila, rajin2 ler singgah sini yer...

mizzura said...

baru teman BIL g matta fair last sat..dia ajak kitorang g melbourne..tgh beratur asben tukar fikiran..hahhahah...adoii..

zaza alis said...

salam, best tgk cik Anne travel m'ngelilingi dunia g2..bila baca setiap entry cik Anne terasa mcm saya pun dok ada kat situ,hehehe

Cik-Anne said...

Mizzura, jgn risau bulan Sept nie ada lg MATTA fair...cepat2 book tour ke OZ...hihihi

Zaza, salam ramadhan...thanks atas support...nie yg Cik_anne semangat nak update blog...hihi

Emiza K said...

salam cik anne..
kitaorg nak pegi sydney ujung bulan ni.. nak tanye.. kat paddys market tu mana nak solat ye?
tolong reply kat emiza01@gmail.com

Terima Kasih cik Anne.