Cik-anne Friend

Wednesday, February 27, 2013

Part 3 - Darling Harbour

Sambungan dari Part 2 yang dah lame tergantung kan!! Sorry la yer , mood nak update tak sampai-sampai.Hari nie je rasa macam bersemangat sikit.Poyo je kan, alasan yang tak munasabah langsung..Oklah, Cik-anne duk membebel pulak kan...

Hari weols jenjalan area Darling Harbour. Kenapa plak kat sini...haaa...sebab kat sinilah uols boleh masuk Sydney Aquarium...tersangatlah besarnya...So, untuk hari nie, Cik-anne dah beli tiket combo 3 in 1. Lebih berbaloi berbanding kalau uols nak beli satu-satu. 




Harga tiket combo ni berharga lebih kurang AUD60 jer...hehehe.So kalau uols nak berjimat kat Aussie nie, kenalah rajin2 google website Sydney Aquarium untuk dapatkan tiket combo nie yer. (sila rujuk gambar kat atas untuk entrance ke Sydney Aquarium)

Tiket Combo : AUD60 (Adult), AUD36 (Kids)

Sea Life Sydney Aquarium
Wildlife Sydney Zoo
Madame Tussauds Sydney

Kat atas nie tempat2 yang uols boleh masuk dalam masa 1 hari saje. So, bagi Cik-anne, cukup je 1 hari nak cover 3 tempat tu...semuanya dekat2 jer.

So pepagi lagi, weols dah kuar dari Hotel untuk ke Darling Harbour nie. Nak ke sini, weols naik free shuttle bus yang berwarna hijau. Uols kena amik tau, jadual bas nie yer. Nanti senang nak bergerak sekitar city.


Cik-anne dah sampai Darling Harbour, tapi make sure uols ada City Map untuk mudahkan uols ke tempat tu.


Ni kat underground, ada shops & butik. Kat atas nie la Town Hall Square.


Kalu ghase uols nak duduk dekat2 dengan Darling harbour, Hotel Parkroyal memang dekat sangat...hehehe


Tadaaa...dah sampai...kat sebelah sana tu ada HRC tau.


Kalau uols malas nak menapak, boleh naik train/tram nie...tapi kena bayar ler...hihihi


Masih awal lagi..maklum baru jam 0900 pagi.


Bersihnya air kat sini....suka tengok reflection tuu...

Uols pun boleh naik Hop On Hop Off boat.Tiket boleh beli kat kaunter depan tu. AUD 39 jer

Kawasan nie juga dikenal Cockle Bay Wharf


Cik-anne dah tak sabar nak tengok ikan Pari yang besar2 kat dalam aquarium tu.

Kalau uols nak beli tiket masuk Sydney Aquarium jer, AUD35...so kat bawah nie gambar2 kat dalam Aquarium untuk tatapan uols. Enjoys ok !

Sea Life Sydney Aquarium


Kalau dah ada tiket, kat sini untuk dapatkan cop pengesahan jer.


Nak masuk, kena scan tiket kat mesin tu okey...

Mula2...Cik-anne dah nampak Penguin yang comel2 jer...nasib baik x leh pegang...hihihi. Memang spesis penguin ni kecik2 jer.

Jaws/shark pun ada tau...banyak gak la...

Ada terowong kat sini, so uols boleh tengok ikan2 yang besar lalu kat atas uols...

White shark...hihihi

Besar tak ikan tu...kalau dapat masak Ikan 3 rasa tu...sure kenyang kan...hihihi


Ikan2 yang colourful...


Ada satu bahagian yang aquariumnya besar...macam2 ikan ada...shark, pari  etc. Sesuai untuk bawa anak2 untuk mengenal ikan2 kat laut Asia nie.


Sebelum keluar, uols boleh lah beli sovenir kat sini...harganya pun not bad..buat kenang-kenangan.


Kalau uols dah penat pusing kat dalam Aquarium tu, kat luar nie ada juga cafe disediakan...kita minum duluuu !

Cafe for visitors.


Nampaknya macam baru launch jer Aquarium nie...patutlah best jer...hihihi


Masa kat dalam tadi, uols boleh amik gambar, then diorang akan edit dan jual sebagai souvenir. Tersengih minah saleh tu sebab berjaya pujuk weols untuk beli. hihihi


Ni lah hasilnya....rasanya dalam AUD50

Madame Tussauds Sydney

Entry tiket : AUD 38.00
Open : 0900-2000 hrs

Dah puas weols tour kat dalam Aquarium tu, then Cik-anne pun teruskan trip ke Madame Tussauds. Lokasi nya terletak bersebelahan jer dengan Aquarium tadi...dekat kan.hihihi.

Tapi bila uols dah masuk ke dalam, memang luas & bermacam-macam patung lilin ada kat dalam tu. Kalau uols tengok dari jauh, macam real lah. So boleh uols bergamabr posing sakan dengan artis2 or orang2 VIP seperti Rihanna, Micheal Jackson, Obama, Oprah, Brad Pitt dan ramai lagilah.

So, sila enjoys our visit ke Madame Tussauds nie yer.

Nie lah entrance tu.

Cik-anne tengah check bateri Ipad supaya cukup untuk bergambar kat dalam nanti.hihihi

Aaa cak ! macam real kan...

Nak jadi Captain kena la pandai baca map yer...hihihi

Jom bergambar dengan orang2 lilin.


Leonardo Di caprio pun ada tauuu...sambil lepak2 dalam Oprah show.


Jumpa pulak dengan Marilyn Monroe.


Nampak gaya US President Barack Obama nie..


Queen Elizabeth pun ada.


Artis2 Bollywood pun ada..so uols tak payah nak ke India nak bergambar dengan diorang nie..hihihi


Orang tua nie lah antara founder Madame Tussauds.


Last but not least, boleh la shopping souvenir kat sini...


Wildlife Sydney Zoo

Entry tiket: AUD 25.00
Open : 0900 - 2000hrs

Seperti biasa, bila uols dah datang Aussie sure nak tengok Kanggaroo kan...kat sini semua ada tau. Ada yang nak tengok Koala jugak kan...Cik-anne suka tengok Koala tapi kalau dah duduk dekat tu, baunya memang busyukkkk...tak mandi...hihihi.

Ada burung, ular, serangga dan macam2 lagi lah..macam kat ZOO melaka...tapi kat sini kecik sikit kawasannya.


Entrance nak masuk ke Zoo. Peace !

Memang niat Cik-anne masuk sini nak tengok koala...nasib baik ada banyak kat dalam nie..


Lompat...lompat koala lompat...hihihi


Nampak tak yang sekor lagi tu asyik tido jer...membuta 24 jam...hihihi


Ni uols kenal tak...Kanggaroo? Bukan tau...ni Wallabies...adik beradik Kanggaroo gak.


Nie lah gambar paling dekat yang Cik-anne dapat snap...dia tengah berdengkurrr...hihihi

Lebih kurang 5-6 jam weols tour kat tiga2 tempat nie, weols pun terus cari tempat nak mengisi perut yang dah start berkeroncong nie. Nasib baik, tak jauh dari sini, ada Malay Village restoran. So weols pun terjah lah..nak makan Nasi lemak & satey....roti canai pun ada tau...

Kalau uols tengok drama Sehangat Asmara, sure nampak scene kat Malay Village tu...kat sini weols makan sambil terkenang-kenangkan masakan Malaysia yang sedap2. Brader yang tebar roti canai tu pun ada lagi kat sini...


So tunggu sambungannya....

-Cik anne-
 ceria selalu

p/s : thanks buat follower ke-215, sudi baca blog nie. :)

7 comments:

Rozita said...

Untung beli combo tu selepas akak total fees 3 tempat tu ye Cik Anne. Pandai cik anne rekomen. Memang untung untuk tourist..

Cik-Anne said...

betul tu akak Rozita...cuma time tu kena manage betul2 lah..kalu x, tak sempat nak cover satu hari...hihihi

noornazuha said...

Maddame Tussauds ni saya g sekali je yg London punye, yang kat tempat lain x masuk dah sebab rasanye lebih kurg jeh kan..pastu tiket nak masuk pun sgtla mahal

Janggel / Rain said...

Banyak tourist attraction kat sydney ni kan...tp agak tercekik gak part entrance fee dia' . Nasib bek cik anne dah story kt sini, so boleh la fefiling dah pg situ.

Cik-Anne said...

zuha
Yer la, mane2 pun same jer..Time Cik-Anne pi HK haritu pun, Cik-anne tak masuk Maddame Tussauds kat The Peak tu.Ambik gambar kat luar tu jer..

Janggel
Memang banyak...tapi memang best arr..

nida-razak said...

yeaay..cik anne dah update =) baru hari ni sempat baca, hehe..banyak plak tempat best kat sydney..bestnya..nk pegi..huhu..koala mmg suka tido jek..bestnya dpt pgang koala..lembut je..waktu pergi goldcoast dulu dapat pegang kejap je..huhu..

Cik-Anne said...

nida-razak
Kalau boleh hari2 nak update tau, banyak entry Cik-Anne yang dah tertinggal.Inshaallah Cik-Anne cuba habiskan secepatnya mungkin.Anyway thanks nida sudi ikuti setiap entry Cin-Anne..