Cik-anne Friend

Wednesday, January 9, 2013

Part 1 - Sydney 2013

Hai !!!

Seperti yang di janjikan, Cik-anne dengan sedaya upaya menyiapkan entry Aussie yang di janjikan tempohari.So tak yah lah nak celoteh panjang-panjang kita mulakan dengan lafaz 'Bismillah'..
Holiday kali nie macam biasa di taja sepenuhnya oleh Air Asia la..Hikhikhik.Tak kisah la apa orang nak kata kan, ada gak kawan2 tanya Cik-anne, Kenapa suka terbang dengan Air Asia.? So bagi kaki travel kat luar sane apa agaknya jawapan korang?? 

Sambutan raya tahun nie agak berbeza sedikit berbanding tahun-tahun lepas. Sebabnya raya tahun nie Cik-anne menyambut hari ulangtahun hubby yang jatuh pada bulan Ogos. Agak-agak sape punya idea tu ekk?? hikhikhik...

Cik-anne bertolak dari LCCT pada 24 Ogos bersamaan dengan 6 Syawal 1433H. Sempat juga la Cik-anne  beraya di kampung hubby kat Perak.Kalau tak balik nanti sedih pulak mak n pak mertua kat kampung tu.Cik-anne nie kan menantu kesayangan..huhuhu (nape takcaye ker???)..serius tau...

Untuk pengetahuan uols ini percutian kali kedua Cik-anne ke Sydney. Dua tahun sudah Cik-anne dah jejakkan kaki di sini.Entah la bagi Cik-anne Sydney lah tempat yang paling best.

Flight dari LCCT ke Melbourne pukul 1.40pm. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 8 jam. Weols transit dulu di Airport Melbourne sebelum ke Sydney keesokan pagi. Cik-anne sampai di Melbourne lebih kurang pukul 11.30pm waktu tempatan. Dari Melbourne flight ke Sydney pulak pukul 7.10am. So weols bermalam kat airport je lah. 

Jom kita layan dulu photo-photo yang sempat Cik-anne ambik...cekedout

  Pelakon utama...hikhikhik

Antara gajet2 yang wajib bersama Cik-anne and Hubby...
Layan movie jer...

Sampai airport Melbourne lebih kurang pukul 11.30 malam...

Sejuk jugak kat sini...suhu lebih kurang 14 deg C mlm nie...

Kalau uols nak booking hotel leh la singgah sini dulu..

Semua kedai dah tutup..nasib baik Villa and Hut kafe nie jer yang buka..leh la layan cuppuccino..

Jangan risau kat sini di khaskan tempat untuk bersolat...

Kaunter check-in untuk flight weols esok ke Sydney...tp weols naik Jetstar Airlines


Kalau lenguh kaki and badan leh la urut kat sini...

Posing pepagi buta sebelum check-in...welcome to Australia!

Ghamainya orang nak ke Sydney pagi nie...

Nie la flight weols...uols kalu rajin leh la survey website Jetstar...sebab diorang pun ada wat sale jugakkk !

Dalam Jetstar...lebih kurang macam AAX gak...trip ke Sydney mengambil masa  lebih kurang 1 jam jer...

Here i am...Sydney !


On the way to King Cross...
Terus kalau uols nak ke Malaysia Hall, kat Randwick...

City of Kings Cross...welcome us...hehehe

Taxi weols from Airport to Hotel...

Di sinilah hotel yang weols stay...Springfield Lodge dekat King Cross..

Uols leh try dok sini...not bad...

Horee!! dah sampai...

Suasana dalam bilik, cukuplah selesa untuk weols..


Oklah, masa nie Cik-anne penat campur jetlag...almaklum lah duduk dalam flight tadi selama 8 jam...then fly to Sydney lagi...so Cik-anne nak lelapkan mata sekejap sebelum explore Qircular Quay petang nanti.



Tunggu sambungan nye...


-Cik-anne-
ceria selalu







19 comments:

~Beb~ said...

haaaa ni yg sronok. x sbr nk tgu next n3. cita2 tinggi nak ke sne, itu pon kalau diizinkan Allah bulan jun ni. swonok cikN dah pg 2x, beb bru nk start pg.. huhuhuhuhuhu sgguh sedih.

btw rjin cikN bwk byk2 gadget n laptop.beb klu bjln smua tuh tggl kcuali i4 je la utk google if ape2. lgi ringan lgi suke.pnh bwk tp x kena dgn diri ni yg pemalas.hohoho. handbag pon tggl, bwk sling bag je. kdg2 sronok tgk kwn2 pg tukau2 kasot, hbag sgale. nnti ade gakr rse2 nk try shekale shekale ;p

Aku Seorang Pengembara said...

Salam Cik Anne

Wow...jaket OZ lagi....

Why AA yer ? Yong jawab gini ler yer...ada keme kesah....hehe....

Baguih la airport Melbourne tu ada surau...good info...thks

Berapa rate hotel tu Anne ?

Cik-Anne said...

Beb..
Tak lame lagi dah tu,pejam celik pejam celik dah bulan enam.Mesti Beb dah buat persiapan kan.Kalau tak silap time tu winter session kan..Kena lah bawa baju tebal2 sikit.

Gadget2 tu Cik-Anne memang dah terbiasa bawa bersama klu travel.Idak la berebut-rebut dgn hubby..hik3
Lagi satu senang nak tranfer gambar, weols nie kaki photo, pantang nampak yg menarik depan mata semua nak petik..pastu buat perbandingan sape yg ambik lebih cantik..hihihi. Kadang2 satu hari tu leh ambik sampai 500 gambar tau..Beb bayangkan lah, kalau weols travel sampai 2 minggu agak2 berapa keping gambar weols ambik..


Aku Seorang Pengembara..
Wsalam Kak, Biasalah kak mereka nie semua nya rambut je hitam, hati lain-lain.Yang pasti biar la apa mereka nak kata,..kankankan..
Kalau tak silap Rm250, bilik tu idak la besar mane, ok lah untuk kami berdua..

~Beb~ said...

lol tuh dia kak yong menjawab. betui la tuh, cikN pon rse nye lbih dr mampu kot nak amik flgt lain, tp klu dpt yg selesa dan lbih murah, baik duit nye bwk p sopping ye dak? huhuhuhu

tuh dia byk gils gmbor nye. tp mmg gmbr2 uols ctk pon. berbaloi2! lgi pon gmbr penting. MEMORI!

beb pg insyaAllah on 20th jan ni. yg sydney plak tak buat ape pon lgi. tak survey ape pon lagik, ingt nak terjah hk ni dlu.nnti tkot confuse n tcicir2 plak klu byk beno itenery nye.. tertukau2 sydney dgn hk nnti. lol. dah la jakun bru 1st time nk p. kne pelan2.

Leez M. Saaid said...

insya allah tahun ni nak pi sydney. Bolehlah refer entry cik anne ni. Why x amik direct flight to sydney?

Hang Dhamin said...

hai anne... melawat tapak disini ! nice blog..akan diterjah lebih kerap nnt...

Salam satu kapal terbang....

zila said...

Wahh cik anne..nonstop travel ek!!! heehe...cmner cik anne wat watermark yg cantek tu ek?? i want toooooo!!!

zette said...

gigih ke sydney.. murah tak compare direct flight KL - Sydney?

Janggel / Rain said...

Cik Anne memang gigih ..lepas Kuria, ke sidni pulak ceritanya kekek. Teruskanlah berceloteh,.

syieda said...

cik-anne,
woweeeee.. bestnya ostolia!!!

noornazuha said...

Kalau dah namanye traveller, mestila pilih Air Asia kan, jimat sgt..hehe..tapi kan, since Air Asia dah tak fly ke Europe, agak mengecewakan laaaa

Cik-Anne said...

Beb~ selamat jenjalan sambik sopping okayyy...:)

Leez~ ekceli, masa weols beli tix tu, AAX belumm ada direct flight to Sydney...huhuhu

Hang Dhamin~ salam AAX...hihihi

Zila~ nak buat watermark ke...kena bayar...cik-anne pun suh member blog yg buatkan...rm15 satu logo..

Zette ~ ekceli kalu nak murah, tunggu masa FREE SEAT...sure murah...mlm ni dah start free seat kann...leh la book tix ke Sydney lg...




Cik-Anne said...

Janggel ~thanks...next U pi mana ?

Syieda~ jom..jom...hujung tahun nie..ada FREE seat from AAX...cecepat book...

Zuha~ tu la..cik-anne harap sgt AAX ada wat trip ke Europe lg...nak repeat ke Paris lg..huhu

NEKCIK said...

Salam cik Anne..nekcik dan kluarga mmg penumpanng tegar AA...Alhamdulilah kerana AA offer lah dapat jugak Nekcik bawak anak anak bertravel banyak negara dengan perbelanjaan yang seciput...weols ni 6 beranak ..kalau pakai travel agent tak mampulah den...... orang pencen kan!!!
Insyaallah 25/1 ni Nekcik nak bawak family nekcik ke Hanoi!!! JOM CIK ANNE!!!

Cik-Anne said...

Nekcik~ thanks juga kat pak Tony...hihihi...betul lah Nekcik...yang penting kita selamat sampai ke destinasi kan...

Wahhh...nak ke Hanoi pulak...buleh la Cik-anne tumpang sekaki...hihihi

nida-razak said...

Sydney best jugak kn?xsabar nk tgu next entry cik anne,ley planning ke sydney plak..
Btw,im ur new follower ;) jemput2 singgah blog ;)
http://nida-razak.blogspot.com

Cik-Anne said...

nida-razak~ welkam to Cik-anne Travel blog...hihihi...

Dah booking ke trip ke Sydney...Air Asia ada buat offer tu...cepat2 booking tau...

jarimanis said...

salam kenal cik anne :-), rakan blogger yg lain membawa sy ke blog ni, enjoy reading very entri coz jm pun kaki travel tp x sebanyak cik anne nyer masih menabung sikit2 :-)

Cik-Anne said...

hi jarimanis,

Welkam-welkam..hihihi...
thanks sbb sudi jenguk2 blog cik-anne nie...

Salam kenal jugak.