Cik-anne Friend

Saturday, October 1, 2011

Part 1 - Venice, Italy

Buon giorno,

Hari nie cik-anne nak sambung story Tour de Europe yang masih banyak lagi tergendala..Sorrylah pada yang tertunggu-tunggu entry Europe cik-anne yang tengelam timbul nie.Uols janganlah bosan pulak yer!!..Hihihihi
Oklah hari nie cik-anne nak story tentang kota Venice, Italy.

Jom follow story kat bawah nie...

Breakfast for tour group....(Gullivers Travel Associates)...
Simple and healthy breakfast...nyummy

Ok, after weols breakfast, bas pun bergerak menuju jeti untuk ke Venice.Jeti tu terletak lebih kurang 20 min dari hotel weols. Lokasi yang dituju ialah Jeti ke Piazza San Marco. 


Peace yo ! Nampak tak kapal besar tu...
Posing lagi sementara tunggu boat ready...
Perkhidmatan ferry ke kota Venice.
Senibina menarik di sepanjang perjalanan ke Venice 
Sebuah ferry disewa khas untuk Group weols...

Perjalanan menaiki ferry ke Kota Venice lebih kurang 20 min. Perjalanan di penuhi dengan aksi2 photoshoot atas ferry. Memang best ! Hihihi. 

Ok, jom kenali Kota Venice nie.Ia juga di kenali sebagai 'City of Water' atau the "La Dominate" , "Serenissima" , "Queen of the Adriatic" , "City of Water",
"City of Masks", "City of Briges", 'The Floating City", and City of Canals".

Kota Venice aka Venezia terletak di utara Italy terkenal dengan permandangan yang indah, architecture dan senibina arkiteknya. Ia juga merupakan salah satu Bandar Warisan Dunia Unesco (UNESCO World Heritage Site).

First time in Venice...' Buon giorno ' uols!  
Nice and clean...
Di sekitar Piazza San Marco
Bersama kawan-kawan yang ikut serta bersama cik-anne...
Menyusuri sungai...
Ia juga dikenali sebagai City of Mask..
Buah-buahan yang begitu fresh...
Sale..sale..sale..(=saldi dlm bahasa Italy)
Cik-anne sempat rembat leather slingbag warna merah...(sekarang nie cik-anne suka lak warna merah)...ngeh3
Mask2 yang artisitik...
Souvenir for sale...
Jom shopping utk rakan2 di Malaysia...FM pun banyakkk...
Pizza...
Popular juga dengan homemade Aiskrim...
Penat jalan-jalan singah beli aiskrim...
Nyummy...
Murah!! murah!! murah!!
Sambil jalan2, boleh makan buah2 yang dijual fresh...anggur, blackcurrant, plums...
$1.50 euro jer...
Souvenirs handmade..
Tenguk handbag tu, tergantung-gantung...rasa nak beli semua...original leather tu...
Dah puas melawat kedai2 souvenir, jom naik Gondola...$80(euro) jer 


Opsss...Mata pun dah layu, nanti cik-anne sambung lagi Venice Part 2...Tunggu sambungan nya .....Tata..titi..tutu




5 comments:

Ayien Azreen said...

alololo... banyaknyer handbag... @.@
ade FM untuk saya tak? kalo xde... nak majuk la

maso.tee said...

Aww Venice...
one of my wishlist place to be!

CIk-anne said...

Ayien ~ FM dah abis daa...kena pi sekali lagi ler jawabnyer....hihihi

maso~ yup...a must visit place...grab ur tix now...hihi

noornazuha said...

huh..dah lama nak g sini..belum tercapai lagi..dalam usaha..hehehe

Cik-Anne said...

zuha ~ nak pi sana naik AA pun boleh..kena booking awal2 lah...hehehe