Cik-anne Friend

Thursday, October 31, 2013

Part 2-1 : London Sightseeing - Trafalgar

Morning uols,hari kedua kat London.

Pagi-pagi lagi weols dah bangun...selepas breakfast weols nak join Bus tour Hop-On Hop-Off (HOHO) London Sightseeing. Suhu yang dingin memang best untuk jenjalan. So weols pun tak pakai jacket sebab masih boleh tahan lagi tahap kesejukan tu.
Tiket untuk bus tour tu hubby dah beli awal-awal lagi...kalau beli online boleh dapat murah sikit dlm GBP 25(Adult) & GBP11.50 (Child). Oh ya, weols amik The Original Bus Tour yang bas warna Merah+Cream. 

Ni la bas The Original tour. Weols duduk kat top deck, open top. Senang nak amik gambar kannn...hihihi.

Actually, ada banyak kompeni yang buat Bus tour nie...Weols pilih kompeni ni pun based on positif feedback yang tourist lain bagi...so buat first timer ke London, sila riki2 dulu bus tour yang mana korang rasa sesuai dgn budget & routes. Kalau tak sempat beli online, boleh jer beli tiket tour kat kaunter hotel or kat driver bas, tapi harga mahal sikit ler.  Tips : Beli tiket tour Online dari Malaysia awal2 lagi...save GBP3-GBP5 seorang tauu...

Bas kat belakang tu pun bas HOHO London. Memang dah jadi trademark bus double-decker kat London nie.

Ok, sedikit info pasal HOHO bas nie. Ada 3 laluan ( route ) utama iaitu Yellow , Red & Blue. Untuk detail, uols boleh la baca kat bawah nie yer...So uols boleh naik & turun di mana stop yang ada logo The Original Bus Tour jer. Tiket tu valid untuk 24 jam jer.

Bas HOHO nie akan berhenti di setiap stop yang terdapat dalam pamplet tour tu. Make sure uols amik satu copy yer untuk rujukan. Kalau takde, susah uols nak cari next stop untuk bas tu...betul tak...lesson learned,hehehe...(pernah jugak weols sesat, tak jumpa bas stop...malu Cik-Anne...hihihi)
Tips: simpan pamplet route untuk rujukan, malu bertanya sesat jalan...

Stop 1: Hyde Park ( memang femes kat sini...dah ler luas giler park nie). Boleh sewa basikal untuk ronda-ronda keliling park nie...kalau uols larat lah kann....So this is a must visit park bila uols sampai London okay.
Sambil tunggu bas, Cik-Anne sempat lagi posing2 kat garden di sekitar Hyde park nie...Ada banyak arca-arca dibina oleh artist2 yang terkenal kat London nie...cuba tengok kat belakang tu...

Cik-Anne tak sure pintu gerbang nie untuk apa...tapi memang besar & nice...tak jauh dari Hyde park.

Awal pagi, orang tak ramai sangat kat top deck. Memang berbaloi naik bas HOHO nie sebab uols xyah nak penin2 pikir mana nak pegi...just follow the correct route. Lainlah kalu uols sewa keta kat sini...hihihi. 

Uols juga boleh singgah kat Madame Tussauds London. Terletak di Marylebone Rd. Jangan lupa beli tiket awal2 kalau uols tak nak beratur panjang okay.

Open : 0930hrs - 1730hrs. Tiket : GBP 30.00 Adult & GBP 25.00. For details boleh jenguk2 website Madame Tussauds London  http://www.madametussauds.com

OK, now Cik-Anne kat depan The National Gallery. Ada banyak painting yang menarik kat dalam tu tapi Cik-Anne bukan peminat painting yer...so skip this tour. Cik-Anne banyak habiskan masa dengan photoshoot kat Trafalgar Square hihihi.

Open  Everyday : 1000hrs- 1800hrs     Entry : Free

Next Stop : Trafalgar Square. Antara dataran yang paling femes kat London.

Banyak filem2 shooting kat area nie. Tourist pun ramai lepak2 kat sini sambil merehatkan kaki yang lenguh berjalan...:) Ada jugak yang berjemur kat sini. Hari tu weols tak jumpa pun tourist dari Malaysia...maybe timing tak kena kot...

Sekitar Trafalgar Square. Arca Ayam Biru  tu baru jer di letakkan tahun 2013 oleh artist French Katharina Fristch. Nak tahu lebih detail, sila gugel yer...hihihi.

Malaysia Tourism office juga ada kat depan nie...senang nak cari if tourist nak info pasal Malaysia.

Sambil weols lepak2 kat sini, ada pulak Mat salleh (uncle & aunty) yang tegur weols. "Are you from Malaysia?". Maybe sebab dia nampak Cik-Anne pakai tudung kot. Weols pun jawab dengan bangganya, "Yes we are". Actually mat salleh tu penah datang KL. Dia suka dengan Malaysia. Lepas berborak lebih kurang, sempatlah snap gambar dengan diorang. Hope to see you in  KL. 

Cik-Anne akan sambung lagi yer...tour area Big Ben & London Bridge...stay tune okayyy....


-Cik Anne-
Ceria Selalu 

26 comments:

Jari Manis said...

yeay..first hehhe..pagi2 lagi JM dah blowalking coz jap lagi dah tak ada masa nk ngular...

JM pun tak pernah naik lagi bus HOHO ni even kat KL pun ada rasanya...naik bas ni time cuaca sjuk baru best pastu duduk kt atas..open air kan..senang nak bergambor..JM pun akan pilih cam Cik Anne jugak :-)

View kat Trafalgar tu mmg cantik..Argghh..bila turn JM nk ke sana pulak ni..duit asyik kat cukup je huhuh..hadoi panjang betul komen nyer

Rozita said...

Cantiknya view kat sana cik anne. Memang untung aaaa..ambik bas hoho macam cik anne buat ni. Bilalah ahkak nak sampai london ni..

Cik-Anne said...

JM, yeay...tahun depan sure MAS wat offer lagik...boleh la plan awal2...

Rozita, senang naik HOHO nie..almaklumlah first timer...hihihi

Diana Diane Teo said...

Gambar Cik Anne pun cantik lah! Suka saya tengok especially with clear blue sky. =). Rindu sama London. Nak pergi lagi! Sekarang saya nak tanya balik Cik Anne. Apa camera yang diguna? Hahaha =)

S untuk Shahrul said...

nice..

syieda said...

cik anne!!
lamanya hilangggg.. cantik betul la gambar2 tu semua...

Cik-Anne said...

Thanks uols,Cik-Anne guna nikon dslr jer...tengkiu my hubby...dia yang banyak amik gambar...hihihi

~Beb~ said...

Gigit jari je le tgk cikN ni merayau sakan.. Bile gak nye bole pg? *berangan

Cik-Anne said...

Hi Beb,
Uols nak ke cuti2 kemana plak tu..year holiday dah start nie...

MAS pun ada buat offer flight tix...hihihi

izow brown said...

hai cik-anne,

saya terbace lak blog u ni.. MENARIK!! so I just nak Tanya u jer pasal attraction place yg ader di London.. fyi, I akan Europe tour bulan 3 taun dpan ni. so I akan stay di piccadily 3 hari.. so aper yg u suggest kan I utk visit tmpat menarik di London dlm mase 3 hari nti yer??

tqvm cik-anne...

kurosaki ichigo said...

I love the pictures.. menyesal tak pergi trafalgar square daytime.. kita org pegi je dah pukul 4pm but very dark..

Hajah Nafisah bt. Haji Md. Noor said...

Salam...best kan melancong...banyak pengalaman dan pengetahuan kita dapat untuk lebih mematangkan diri sebagai hamba Allah.

Kak Mahh said...

Sangat seronok dan best touring gini.

Cik-Anne said...

Izow,
Akceli byk tmpt yg best kat london...cik-anne suggest u amik bus HoHo...senang jer...so bus tu akan cover byk tmpt yg menarik...make sure masa u pegi nnt weather cerah tau...baru best nak amik gambar kannn...

Cik-Anne said...

Kurosaki,

U dok Japan ke..hihihi

Trafalgar mmg best utk lepak santai..especially in Summer...:)

Cik-Anne said...

Hjh Nafisah & Kak mah,

Mmg best jenjalan kat tempat orang...tp bak kata pepatah..hujan emas di negeri orang...

Yg penting enjoy! Hihihi

Lily Riani said...

I prefers to take HoHO as well for most EU trips, easier for my time management :)

Time Traveller said...

Bila nak update ni.. kita nak baca sambungan nyer huhuhu :D

Cik-Anne said...

Sorry uols...cik-anne kering idea nk mengarang...insyaalah..x lama lg....

Cik-Anne said...

Hi uols...

Buat follower ke 300..."nor lyna",
thanks for following my blog yer...

Cik-anne will update with new entry x lama lg...

mamamia said...

Cik anne...nnt listkan expenses ke sna ye?nk buat rujukan hehe

Mumtaz Tour & Travel said...

http://mumtaztnt.blogspot.com/2014/08/jom-melancong-ke-rusia-jangan-lepaskan.html

pernah melancong ke russia? =)
jom!

The Travelling 3o said...

Thanks you for the tips! Hari tu sampai sana x try pulak bus ni. Next trip blh refer blog ni.

Btw, kami 3 sekawan baru je launch travel blog. 1st entry pasal New Zealand. Kalau ada masa datang la singgah & bg feedback :)

www.thetravelling3o.com

Terima kasih!

artjakulasi said...

tengok kat sini teringat runningman jer

Ania said...

Salam kenal! Saya dari team Kumpulbagi.
Jika Anda mau share dan download files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
Coba servis kami tanpa registrasi:)

najwa Jaimi said...

Wow so inspired tgk journey cik Anne. Rasa mcm tgh me lancong juga.