Cik-anne Friend

Wednesday, August 3, 2011

Part 1 - Paris

Europe Trip 2011 
France,Switzerland,Italy,Austria,Germany and Belgium


Day 1-KL-Paris


Fly dari Kuala Lumpur Lcct jam 0130 pagi.Perjalanan lebih kurang 13 jam..Aduhaii punya la lame nak sampai France nie..kematu gak bontot nie...nasib baik weols bawa dua tiga jenis magazine..hilang gak kebosanan.Tapi sebenarnya weols layan tidur jer...yelah pukul 1 pagi memang time tidur..Zzzzzzzz.Bangun jer tidur makan,lepas tu sambung tidur balik..Waktu makan 2 kali jer...midnight supper and breakfast (bila nak sampai Paris). 





Punyalah geram bila nak pakai kata lengkap tetiba jer kanta sebelah kiri terkoyak..argggggg...baru cik-anne nak melaram ngan mata biru.Baru jer pakai sekali..sayang sangat...nasib baik bawa spek mata..kalau tidak meraba-raba la.Nak buat macam mane salah sendiri, tanggung lah...Mr hubby garuk kepala jer lah....tenguk cik-anne menyentap sekejap....Pagi2 bagi orang tak der mood...Nasib baik Mr hubby pandai pujuk...hihihihihi


Day 2-Paris


Weols sampai Paris Orly South Terminal tepat jam 8.45 am waktu tempatan.Lewat masa antara Kl-Paris lebih kurang 6 jam. Lengang jer Airport Orly nie...mungkin flight weols awal kot.Airport nie tak lah besar sangat..Lebih kurang Lcct jer.Weols tinjau-tinjau gak kot2 ade orang  malaysia yang join tour europe nie.Tak nampak lah...entah2 diaorang dah sampai awal..weols jer yang terhengeh hegeh.Kali nie Cik-anne and Mr Hubby pilih ikut tour.Nak try guna pemandu pelancong.Waktu weols pi Aussie 2 tahun lepas, weols main redah jer..weols guna service provider dari Gullivers Travel Associates.Tour  Escort - Jackie and coach driver Terry.

Sekitar Airport Orly...


Sampai jer weols jumpa Tour Escort Jacky untuk menaiki bas yang di sediakan.Ramai gak orang Malaysia rupanye. Ade juga yang datang dari Indonesia,Vietnam dan Australia.Penuh gak satu bas.Seronok jumpa mereka..semuanya peramah belaka. So tak la rasa terpinggir...hehehehe
Perjalanan ke Eiffel Tower lebih kurang 45 minit dari airport.Dekat lah juga..sempatlah weols cuci-cuci mata melihat keindahan kota Paris.

 panjangnya bas nie...



Nie dekat dataran..entah apa name tempat nie...kalau uols tenguk citer Isabella yang Vee and Rosham nor berlakon, kalau tak silap diaorang berlakon kat sini lah...kat sini leh nampak Eiffel Tower.

Tak lah tinggi sangat menara nie.Lebih kurang tinggi cik-anne jer...korang janganlah percaya yer...hihihihi

Banyak gak dengar cita pasal orang kulit hitam yang dok menjual keychain and replika Eiffel Tower nie kat area situ..ade yang kata jangan percaya ngan mereka.Memula takut gak nak beli dengan mereka,tapi mereka layan kita baik..so weols pun sepakat lah beli jer la keychain yang mereka jual.Bukan apa takut tak sempat.Lain lah kalau kita pi sendiri,boleh dok kat situ berjam-jam.Kalau ikut tour kena ikut masa yang ditetapkan oleh tour escort sape lagi kalau bukan Jackie..Kiranya masa itu emas.Tak boleh lambat nanti kena tinggal.Oh ya weols di beri masa berada di Eiffel Tower tu selama 45 minit jer..Tak dapat la nak pose lebih-lebih..takut tak cukup masa.Berlari lari ambil gambar...Kelakar pun ade...hihihihi


Murah gak keychain mamat nie jual..kalu pandai nego, dapatlah murah sket.Last weols borong la keychain tu.Replika tu banyak saiz kalau yang macam dalam gambar tu 3Euro.Nasihat cik-anne kalau sape yang nak beli keychain lebih baik beli dengan orang negroh nie.Murah sangat berbanding yang di jual kat kedai.Kalau tak silap kat kedai harga satu keychain 3Euro. Nasib baik weols dah borong banyak..Kalau tak menyesal lah...Tapi uols kena hati-hati lah masa tawar menawar tu...

Punyalah ramai orang negro nie...kalau jalan sorang-sorang memang tak beli la..Lepas  45 minit bergambar dekat dataran berlatar belakang kan Eiffel Tower weols di beri tiket oleh Jackie untuk   menaiki Eiffel Tower.Jarak lebih kurang 10 minit dengan bas.Sementara nak sampai sempat la ambik gambar tempat-tempat sejarah seperti, The Pyramid Lourve, Art de Triomphe, Place de la Bastille, Opera Gaenier dan banyak lagi lah...Layan jer la gambar nie...hehehe

The pyramid louvre

Art de triomphe

Colonne d' Austerlitz

Pont Alexandre 111

 Opera garnier



The Obelisk

Tiket untuk naik Eiffel Tower...Tak tahu pulak berapa harga tiket nie..sebab semua dah termasuk dalam pakej tour.

Uols tenguk la kat belakang tu,punyalah ramai orang beratur nak beli tiket.Nasib baik weols ikut tour so tak payahlah beratur panjang..

pintu masuk ke Eiffel Tower

bergambar dari tingkat 2 Eiffel Tower

sekitar bandar Paris..penuh dgn bangunan sejarah


menuju ke bangunan kerajaan France





ramai gak orang kat sini...

Souvenir shop kat atas Eiffel tower


Cermin utk pelancong meninjau pandangan orang kat bawah tower nie...tinggi ooo



on the to Seine River Cruise...bersama Terry our driver


Jam 2 petang weols terus ke Seine Cruise untuk menikmati keindahan kota Paris melalui air.





Kat sini pun ramai orang...macam biasalah weols tak payah lah susah-susah nak beratur.Bagus gak ikut tour nie..hihihihi

lepak-lepak tepi sungai pun best gak nie....macam mat and minah saleh tu...air sungai punya lah bersih...uols tenguklah tu...hijau jer...

penerangan berbagai bahasa boleh di dengar melalui alat bantu dengar yang seperti telefon nie...



semua dok dengar penerangan melalui telefon tu, weols jer sibuk ambik gambar...cantik-cantik la bangunan kat tepi-tepi sungai nie..terpegun seketika...



Bot-bot yang berada di sini semuanya cantik-cantik belaka.Perjalanan menyusuri sungai mengambil masa lebih kurang 1 jam..syok gak....Lepas tu weols terus di bawa ke Gallery Lafayette.Masa yang di tunggu dah tiba..hehehe..Uols tahu tak kenapa? Shopping laaaaa...

Antara tempat best nak shopping kat Paris ni ialah Galeries Lafayette, boleh mintak refund balik VAT or value added tax sebanyak 12 percent.Besar gak,kalau tak silap ade 7 tingkat.Tapi weols sempat pi satu tingkat jer..nie gara-gara pi Butik LV la..Dah jadi kebiasaan bila nak masuk butik LV nie orang punyalah ramai.Nak masuk kenalah beratur panjang.Yang beratur tu kebanyakan makcik-makcik tua from China datang nak beli LV.Siap print dekat website okeh nak model mana satu, yelah, nak cakap france tak reti.So print siap-siap senang keja, tunjukan jer.Weols kena kejar masa..iyelah masa yang di berikan oleh Jackie cuma 2 jam jer..Mane cukup kan!!!!...ngeh3.Sebenarnya Cik-anne ade misi nak masuk LV nie...kehkehkeh




Nie dekat LV.Owh jangan tak tau ye kalau kite beli LV, kita boleh buat initial nama kita for free.Lama ke kejab tu bergantung pada ramai orang ke tak.So warna apa, font size besar mana kita boleh pilih suka hati kita.Tapi hanya tiga alphabet saje okeh.Tak leh banyak2.Memandangkan kat Paris nie terlampau ramai orang beli LV,so initial tu akan siap dalam masa 3 hari.Kalau beli LV kat Kl sejam pun boleh siap rasanya.Pastu seriously beza gile harga Kl dengan Paris.Pastu consider pulak lepas nie tak tau bila lagi nak sampai Paris.konon2 nak buat kenangan lah beli LV  kat Paris lah..hahahaha.Jutaan tima kasih Cik-anne pada Mr Hubby yang baik hati belanja.I Lap u abang!!!!!, dengan perjanjian pada diri sendiri, yang ni first and last.Sekian. (leh caya ker tu!) 

Ramai lagi yang dok beratur kat luar tu...Cik-anne dah dapat idaman hati...

Senyum sampai telinga cik-anne... ^_^

Sebelum uols nak shopping peratikan logo 'tax free', biasa kat pintu masuk kedai diaorang ade tampal,tak pun ade kat kaunter cashier.Meaning that bila shopping kat kedai tu kita boleh buat tax free refund.But seelok-eloknya tanya SA, what is the minimum purchase to entitle the refund.Normally all cashiers tau the process bila kita cakap nak tax refund.So bila time bayar cakap jer "i want to claim for free refund".Nanti dia akan minta passport kita, then kena isi form.But some kedai dia leh automatik print jer the form, nanti kita isi la form tu.Tapi passport still dia nak tenguk.So dalam form tu akan stated how much refund yang kita akan dapat.Masa kat Galleries Lafayette tu syarat nak dapat tax refund dengan setiap pembelian 170Euro ke atas layak mendapat tax refund sebanyak 10%-20%, setelah mendapat pengesahan.Jika guna kredit card tax refund sebanyak 20%.Cash dapat 10% jer.Tapi jika guna kredit card 3 bulan baru di masukan ke akaun kredit refund.Jika cash kita boleh terus claim kat airport.

Berjenis-jenis perfume ade kat sini...

Butik Gucci..cik-anne masuk gak cuci mata...hehehe

Kat luar Galeries Lafayette nie banyak gak jual tshirt, topi, keychain.Harga murah-murah.Lepas tu weold ke restoran untuk makan malam.

Jam 8 malam weols di bawa ke Hotel Holiday Inn.

Besar gak bilik nie...








-----tunggu sambungan ke Swiss pulak-----







10 comments:

shah_rule said...

wow bestnye jalan2 europe~
berapa harga tour tuh untuk satu hari tuh cik Anne? mane book?
Jauh x Orly airport dengan bandar die?

Ayien Azreen said...

wuhuuuuu... best gile...

Leez M. Saaid said...

wowww...bestnya beli beg LV kat sini....jelesss!!
tunjuklah design apa yg u beli..hehehe

how much package tour yg u amik ni?
nampak mcm 6 countries u gi....wowww best.
naper x gi london?

Arjuna said...

shah~ memang best pun...harga tour tu lebih kurang RM10k sorang...okla..sbb 6 negara cover...

Cik-Anne said...

ayienn ~ paling best main snow kat Swiss...:))

Leez ~ LV monogram jer...hehehe..
pakej tour nie memang berbaloi...
London maybe next year...inshaallah.

kemang~ said...

best nye pi paris.... jeles jeles jelesss!!! aneway salam kenal yek :)

cik-anne said...

Kemang

Inshaallah kalau ade rezeki lebih leh pi...salam di hulur...rajin2 lah folow yer..^_*

noornazuha said...

saya g sana naik bas jeh dari London..ehe,naik eurostar mahal sgt,x mampu den..heheh....

halimahtonyusup said...

ala x dapat tengok beg LV akak. hu hu hu

Mizz Tiny said...

salam singgah...saya follow blog ni....