Cik-anne Friend

Monday, May 16, 2011

Hari pertama di Ho Chi Minh....

Kali nie Cik-anne & Mr hubby memang sengaja memilih tarikh 8 Mei 2011 bersempena hari Ibu.Tanda rasa kasih dan sayang weols pada Ibu weols berdua.Dah lame tak bawa Ayah dan Ibu weols pi holiday.Tahun lepas weols bawa mereka jenjalan ke Jakarta,tahun nie bawa mereka ke Vietnam pulak.Memula mereka tak bersetuju ialah mereka takut susah nak dapat makanan halal kat sane,lepas jer tenguk Farra dalam rancangan Rasa Halal Vietnam terus setuju...bagi korang yang tak pernah lagi pi Vietnam jangan risau kat sane banyak restaurant halal.Kami sampai Airport lebih kurang pukul 11.10am jam Vietnam.Perjalanan mengambil masa lebih kurang 1 jam 50 minit.Perbezaan waktu Vietnam dengan Malaysia 1 jam.Cuaca di Vietnam lebih kurang same dengan Malaysia.

 Tan Son Nhat Internasional Airport.


Sampai je weols di Airport terus weols pi cari transport.Hotel weols dekat dengan Ben Than Memula nya weols nak naik bas jer ke Hotel yang weols dah booking online,tapi bila difikirkan yang weols nie bawa orang tua jadi lebih baik naik teksi jer..Weols naik teksi Saigon Tourist.


  Taxi yang membawa weols ke Hotel...

Kalau nak murah boleh naik Bus No 152 terus ke Ben Than Market.Tambang 4000 dong.Kalau duit malaysia lebih kurang RM0.60 sen.Tapi kalau naik teksi tambang jauh lebih mahal 7 USD.Hari tu weols terpaksa naik 2 teksi untuk ke Hotel.Perjalanan mengambil masa lebih  kurang setengah jam.

Lihat lah skuter memenuhi jalan-jalan di Vietnam nie.Penduduk vietnam sekitar 10 juta manakala sebanyak 5 juta  motor berada di jalan raya setiap hari (motor adalah pengangukutan utama penduduk di sana).

Hotel Ruby 2 dekat je dengan Ben Than Market jalan kaki lebih kurang 10 minit jer...sesuai sangat la.Tapi kebanyakan orang malaysia suka stay dekat Song Anh Hotel,Saigon Pink 2 Hotel,Boss Hotel semua Hotel tu dekat dengan Ben Than Night Market.Turun tangga je dah jumpa Night Market.


Lobby hotel...merehatkan badan seketika sebelum turun mencari makan...

Bilik yang kemas dan selesa...

VN.Halal dengan Restoran 4 season same owner...4 hari weols di Vietnam weols hanya makan di Restoran nie jer.Selain tu ade gak restoran halal seperti 4 Season,Kedai Sulaiman Halal,Bombay@Nyonya,depan masjid ada Halal Saigon,Parkson Foodcourt level 3 namanya D'Anjung Malaysia dan yang masuk jalan-jalan cari makan pun ada, on the way ke airport nama dia Satay House.

Pintu masuk restoren VN.Halal....


Menu weols pada hari pertama nasi puteh, tomyam, soup kambing,telur dadar,sayur chap choy,sayur goreng belacan dan ada cukai 10% tau.Semuanya lebih kurang Usd50.


Lepas je makan weols terus jalan kaki ke Ben Than Market....tak sabar nak nak habiskan duit...hihihihi. Kat Ben Than Market nie mereka  leh terima duit VND,USD dan RM. Kalau2 duit VND dan USD dah habis korang guna jer Ringgit Malaysia.

Ben Than market...


Pintu masuk Ben Than Market...

Kedai pertama yang weols terjah kedai no 468. Nama kedai tu Juyet.Cik-anne ngan mak banyak borong kain cotton ngan vietnam silk.

Korang jangan terkejut lak apa yang cik-anne buat kat bawah tu..sebenarnya cik-anne tengah pilih design untuk tempah baju.Satu hari dah siap tau.Mak cik-anne pun tempah sekali.Boleh lah pakai untuk raya nanti.Yang best tu dia siap hantar kat Hotel,korang tak payah la susah2 nak pi ambik.Best tak?? hihihihih

Kat sini banyak baju readymade...berpasang juga lah cik-anne borong..sambil Mr hubby menjeling jeling ...hihihihi

Deretan kain2 cotton...

Semua cantik-cantik....yang sebelah kanan tu vietnam silk...

Sape nak kawin leh la pi sini...corak terkini

Kopi Trung Nguyen yang paling glamor kat Vietnam...korang kalau pi jangan lupa beli tau! tak nyesal lah..Cik-anne pun beli berkotak-kotak...bukan nak wat niaga tapi wat minum sendiri.Cik-anne kan peminat kopi...ngeh3

Banyak jenis kopi di jual disini,tapi yang paling terbaik kopi arabica.

Inilah rupa biji kopi yang belum di mesin...

Sedang memproses biji kopi...

Helmet yang comel2...rasa nak beli tapi kat malaysia mane boleh pakai pon...jadi hasrat tu terbantut lah...

Kedai aksesori wanita...banyak gelang,rantai,subang dan macam2 lagi lah...

Pelbagai jenis kasut...


Suasana di Ben Than night market.

Handbag berjenama tiruan gred 1 pon banyak kat sini...

Beli FM untuk teman2.....


Tunggu sambungan di Part 2 cik-anne ke Delta Mekong....(^;^)










2 comments:

arekokfaezah said...

bestnye dapat gi vietnam ...

kak mah said...

Seronok kan...akak suka ke Vietnam.